Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #880. Rättvisa åt Showan!

Världen: Den senaste skjutningen i München är inget terroristdåd, men man kan fråga sig varför den typen av händelser ökar. I John Zerzans essä The Mass Psychology of Misery, i boken Future Primitive, s. 47-73, anförs starka bevis för att den katastrofalt ökande psykiska ohälsan i västvärlden har som direkt orsak det statliga kapitalistiska industrisamhällets destruktiva inverkan på människorna.

Malmö/Lund: De målsägande i Showanrättegången skriver: ”Kampen handlar för oss inte om antalet år och månader som enskilda nazister får spendera bakom låsta dörrar, utan om rätten att röra sig fritt på våra gator. Det är där vi, tillsammans, har vunnit. Vi ser oss inte som några offer. Vi är en del av den rörelse som kämpar mot fascism och för solidaritet. Det bästa vi kan göra nu är att fortsätta kampen för det samhälle vi vill se, vilket vi alltid kommer göra.”

Presskommentarerna ansluter till detta. ”Showan Shattak blir nästan ihjälslagen av nazister, men domstolen kan inte ge honom rättvisa. Det är den nedslående innebörden av den dom som Malmö Tingsrätt nu avkunnat mot de två män som stått åtalade för överfallet på Möllevången den 8 mars 2014. När nazister knivskär och nästan slår ihjäl vänsterfolk i Malmö blir det alltså bara grov misshandel. Det kommer, är jag rädd, att uppfattas som en olikhet inför lagen, som undergräver det högst begränsade förtroende man har för rättsväsendet ytterligare” skriver Petter Larsson i AB.

Upprördheten inom vänstern är helt befogad, rättegången och domen är en enorm rättsskandal. Vad ett överklagande kan ge återstår att se men än är inte sista ordet sagt. Showans kamp fortsätter.

Malmö/Lund: Urban odling är en utmärkt idé som sprider sig jorden runt och nu också kommit till lilla Lund. Janine Österman är kommunens samordnare för detta. Att återupprätta odlingslotterna på Sångarevägen borde ha största prioritet. Röj upp området, ta bort parkeringsplatsen, dra in vatten och lägg på ett tjockt lager matjord, hägna in området ordentligt och sen är det bara att sätta igång.


showan

Från demonstrationerna i Malmö för Showan Shattak efter det nazistiska mordförsöket.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 23 juli, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: