Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #879. Hets mot folkgrupp överröstades.

Världen: EU anser Erdogans senaste repressionsvåg vara ”oacceptabel” och uppmanar honom att följa lagen och respektera de mänskliga rättigheterna. Tveksamt om Erdogan bryr sig, maktgalen som han är. Men förr eller senare kommer den arabiska våren ifatt honom.

Sverige: Värmen fortsätter med sol och 27 grader. Alldeles lagom högsommarväder tycker jag. Och inga mördarsniglar så långt ögat når vilket är en lättnad. Snigla iväg i racerfart, tack!

Malmö/Lund: Antimuslimskt apellmöte på Mårtenstorget i Lund blev grundligt utbuat och överröstat. Lika bra det, talet var en lång och uppskruvad ramsa hets mot folkgrupp, mot araber och islam. Polisen hade kunnat skicka en kopia på talet till åklagaren och saken hade varit klar. Men se det gör inte polisen. Jag frågade en konstapel som passade upp på fascisterna när han senast skyddade en vänsterdemonstration. – Va? Det vet jag inte svarade han. Och det vet inte jag heller för det har aldrig hänt. Våra demonstrationer kan man överfalla och trakassera gång på gång , men nassarna vårdas ömt. Kom aldrig hit igen. SD är inte ett parti som andra och Lund ska vara en nazifri zon.


nazipolis


Malmö/Lund: Rättegången om det nazistiska mordförsöket på Showan är avslutad för denna gången. Nazisterna fick 250 000 i skadestånd vardera. Det ska löna sig ekonomiskt med mordförsök på antifascister. Tre års fängelse för knivdådet är rent homeopatiska doser. Den 29-årige nazisten frikändes helt. Och Showan fick inget skadestånd alls, trots att han svävade mellan liv och död i flera veckor. Fru Justitia hade inte bara ögonbindel denna gång utan tillika munkavle och öronproppar. Och rättvisan…? Den bajsar vi på, som Linda Skugge brukade säga i sin ungdom.

Domen kommer rimligtvis att överklagas, det här är bara början.

Malmö/Lund: Att det kastas ägg på poliser och polisbilar som nu senast skett i Malmö är inte direkt obegripligt, det är vanligen en reaktion på hur polisen uppför sig. Däremot är det bara dumt och meningslöst att kasta saker på ambulanser och brandbilar. Ska det vara så svårt att skilja på blåljus och blåljus? Hur är det nu det franska ordspråket säger; ”progressiv är den som kastar en gatsten – anarkist är den som kastar den längre och med precision”.:)

Konsten: Konst-app känner igen målningar. Google uppdaterar sin app ”Arts & culture”. Nu ska det bli lättare för användaren att inte bara upptäcka konst, utan även få mer information om historien, skriver företaget på sin blogg (VK). Men varför inte läsa konsthistoria på egen hand eller på universitetet? Verkligheten och det virtuella blandas hej vilt med Pokémon som senaste exemplet.  Guy Debord roterar i sin grav. Alienation motverkas med ett analogt och autentiskt liv, med lek och skapande.

Konsten: En staty av Greta Garbo sitter nu i splendid isolation mitt inne i djupa skogen i Härjedalen (SVT). Greta var känd inte bara som skådespelare i Hollywood (”Play it again, Sam”; Casablanca) utan också för sitt behov av att dra sig undan offentligheten.


greta

Greta Garbo (1905-1990). Bild Courtesy SVT.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 22 juli, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: