Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #877. Värmebölja i skådespelssamhället.

Värmen är tillbaka och jag hoppas den stannar länge. Koltrasten drillar och duvorna kuttrar på sitt vänliga och dämpade vis. Det är nästan för varmt för bloggande men jag gör ett försök i alla fall.

Världen: Donald Trump, vars hustru nyligen har stulit ett tal från Obamas hustru, är nu republikanernas officiella presidentkandidat. En dokusåpa som kan sluta mycket illa både för USA och världen.

Sverige: Den så kallade kritikerkåren sysslar just nu med att försvara nazism och nihilism såväl i litteraturen som hos enskilda författare. Det är ett sorgligt skådespel eftersom några sådana ursäkter inte existerar – däremot fogar diskussionen in sig ganska väl med normaliseringen av det bruna riksdagspartiet.

Sverige:”Delar av förhistorien används idag för att ge form åt såväl nationalistiska politiska anspråk som manliga våldsfantasier. Det gäller inte minst vikingatiden – den period som ofta framställs som sinnebilden för ”det skandinaviska. /…/ Frihetsberövande, förtryck och sexuellt våld var förvisso en del av det vikingatida samhället, men kan knappast förmedlas till museibesökare genom pubertal humor” skriver fyra arkeologer i SDS som svar på slavauktionen i Fotedals vikingamuseeum. Nedan: Vikingar massakrerar munkarna i klostret Lindisfarne år 793.

lindisfarne

Malmö/Lund: Jag har ännu inte hittat något svar på vad Filosofgången i det utgallrade Lundagård ska heta nu när inga filosofer tillåts verka i Kungshuset, som ska bli besökscentrum. ”Besöksgången” låter inte särskilt inspirerande.

Det finns ett mönster här: administrationen tar över de vackraste byggnaderna och själva undervisningen och forskningen får flytta på sig, från Konstvetenskap i Universitetshuset till Filosofi i Kungshuset. Kanske byråkratin är universitetets kärnverksamhet? Det är en trend jag inte begriper, men så´är jag bara alumni och aktivist emeritus numera.

Konsten: Vält omkull schackbrädet!


polgraffkapital552056_n

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 20 juli, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: