Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #871. Kuppförsök i Turkiet.

Världen: En militär grupp försökte i natt ta makten i Turkiet. Minst 90 personer dog i samband med nattens händelser, uppger den statliga turkiska nyhetsbyrån. 17 av dem uppges vara poliser och 13 soldater. 1 154 personer har skadats under stridigheterna. Utvecklingen mot välstånd, sekulär demokrati och EU-medlemskap ”fick ett abrupt slut 2013 i samband med kravallerna i Istanbul kring Gezi-parken där det skulle byggas ett shoppingcenter. Något många Istanbul-bor motsatte sig.

Erdogan lät polisen slå ner protesterna med kraftfullt våld och började samtidigt uppträda alltmer auktoritärt. Han lät stänga Facebook och Twitter i ett försök att få tyst på kritiken, Sedan dess har landet befunnit sig i en nedåtgående spiral” skriver Wolfgang Hansson i AB. Förtrycket av kurderna har också ökat i takt med Erdogans diktatoriska ambitioner. Men en militärjunta är inte mycket bättre – pest eller kolera.

Världen: Fria Tidningen har en bra intervju med Irmela, den 70-åriga aktivisten som rensar Berlin på nazistiska klistermärken och som vi tidigare skrivit om. Här finns Fria:s artikel.

Sverige: ”Myndigheter opererar efter sin egen logik, så kommer det alltid att vara. Därför är det desto viktigare att resten av samhället inte gör det och dessutom ställer till med så mycket liv som möjligt när det blir galet. Verkligheten är värd så mycket mer än att gömmas under byråkraternas stela låtsaskarta” skriver Daniel Persson/SNB om ett specifikt fall hos Transportstyrelsen – som även gäller generellt. Administration är nödvändigt men byråkrati ska bekämpas med kraft.

Malmö/Lund: India Däck Bokcafé har haft stängt för renovering en vecka men öppnar snart igen. Välkommen då!

Konsten: Visning & skapande. Röda Sten konsthall i Göteborg håller workshops för vuxna varje onsdag hela sommaren, 18-20. Alla workshops utgår på något sätt ifrån utställningen Surfacing earth. Nästkommande workshops: 20 juli – Återanvändning: ta med dig ett smycke du inte längre använder och gör om det. 27 juli – Yasuaki Onishi: Favorit i repris. Med inspiration av Onishis installation Katedralen skapas former med plast och limpistol. 3 augusti – Konstverkskroki: Teckning i utställningsrummet med te och lugn musik.


rödasten

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 16 juli, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: