Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #870. Psykiatri i borgarklassens tjänst.

Världen: ”Världen är sjuk” twittrar Helle Klein om massakern i Nice. Ja, men det är symptomen vi ser, inte orsakerna.

Sverige: Kjell Östberg, författare till ”Då allting var i rörelse” säger i Internationalen att ”Parlamentarismen är en återvändsgränd”. Helt korrekt. Marknadens makt förblir densamma. Motståndet måste komma underifrån, liksom lösningen.

Sverige: Kim Fredriksson (aktuelltfokus.se) skriver på facebook att ”psykiatrin är en vetenskap”. Utgångspunkten är olika neuropsykiatriska funktionshinder som behandlas med centralstimulantia, vilket jag inte ifrågasätter. Bipolära besvär behandlas med litium och antidepressiva preparat har räddat livet på ett mycket stort antal människor. Den största patientgruppen schitzofrena får däremot ingen bra hjälp utan mest zombiepreparat. Det psykodynamiska synsättet blir allt ovanligare. Och att psykiatrin skulle vara en vetenskap som matematik eller fysik är en överdrift. Farmakologin är måhända en vetenskap, men det lilla inom psykiatrin som har materiell substans typ blodprov eller scanning är somatisk medicin. Merparten av diagnoserna består av gissningar utifrån egen erfarenhet och subjektiva bedömningar och beslutas genom handuppräckning i en liten krets på DSM:s kontor i New York.

Psykiatrins behandlingsmetoder har moderniserats på senare år, men fortfarande förekommer bältesläggning och elchocker. Och även om psykiatrin skulle vara en vetenskap, vilket inte ursäktar någonting, återstår många frågetecken i dess historia. Artikeln ”Psykiatri i borgarklassens tjänst” rekommenderas som läsning. Politisk psykiatri som ett vapen mot dissidenter förekommer än idag. Då hette det ”sociopat”, nu heter det ”våldsbejakare”. I ett förnyat försök att psykiatrisera politiska åsikter kopplar Säpo in psykiatrikern Niklas Långström, som får utveckla grumliga spekulationer om paranoia hos vänstern (Justitiedepartementet, Ds 2014:4. Slutrapport). Som om inte Säpos egen verksamhet helt genomsyras just av paranoia.

Det finns alltså en kritik från vänster här som ingenting har gemensamt med KMR eller Narconon. Och naturligtvis finns det enskilda bra psykiatriker – det gäller bara att hitta dem. Som patient måste man ha tur.

Vidare läsning:

 

psyk

Malmö/Lund: Drygt 1 900 personer anmälde intresse för en studentbostad och eftersom det finns ungefär 700 reserverade bostäder för novischer kan knappt fyra av tio personer räkna med en bostad till höstterminen. Detta tycker AF Bostäder är ”jättekul” (Folkbladet). Vad sex av tio bostadslösa tycker framgår inte.

 

love&peace

2 comments on “Krönika #870. Psykiatri i borgarklassens tjänst.

 1. Marre all day
  15 juli, 2016

  Det är inte mycket till psykiatri vi har idag, tyvärr. Den är alltför biologiskt inriktad. Man har slutat att bota, man lindrar bara genom att lägga locket på med mediciner. Man har slutat att fråga varför, även om det fortfarande finns en och annan psykiatriker som gör det, är dom alltför få. Det mesta går att förstå, tex krigspsykoser. Eller trauman från uppväxten . Genom att gå några steg djupare under ångesten, går det bota. Men det psykodynamiska tänkande slog inte igenom.

  Gilla

  • Konst & Politik
   16 juli, 2016

   Du har alldeles rätt, Marre. ”Psykiska sjukdomar” är ofta helt enkelt livsproblem. Det psykodynamiska synsättet vore att föredra.

   Liked by 1 person

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: