Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #869. Polisen och SD.

Världen: Minst 84 personer dödades när en lastbil körde in i en folkmassa i franska Nice under nationaldagsfirandet. Omkring 100 personer skadades. Lokala myndigheter betraktar händelsen som en terrorattack. (dn.se).

Världen: I USA fortsätter demonstrationerna mot rasism och polisvåldet. Högerpolitiker och myndigheter har hittills misslyckats med att stoppa protesterna med hänvisning till de brutala polismorden i Dallas den 7 juli då fem poliser sköts ihjäl av ensam gärningsman.Inför det stundande presidentvalet i november behöver vi ställa in siktet på att organisera jättemarscher och  ockupationer, likt Occupy Wall Street, i Washington D.C. för att ge ökad tyngd till kravet på rättvisa för Alton, Philando och alla som har fallit offer för den statligt sanktionerade terrorn.”(Offensiv).

Sverige: ”Man måste förstå att äganderätten är fundamental för skötseln av skogen”, säger LRF. Det är fel. Äganderätten är snarare fundamental för misskötseln av skogen. Det finns i princip ingen gammal, vild skog kvar i Sverige, merparten är planterad och avverkas av kommersiella skäl. Tunga skogsmaskiner förstör marken och lövträden och drabbar djurlivet. Särskilt populärt är det att plantera mörk och steril granskog i Skåne som aldrig haft gran utan mest bok. Överutnyttjandet av skogen slår också mot alla arter som behöver gammal skog för att leva, från hackspettar till insekter. Synen på skogen som enbart en råvara är en del av det privata ägandets baksida. En försiktig gallring, inte kalhyggen, är den bästa skötseln. Ingen kan egentligen ”äga” naturen och minst av allt en enskild privatperson. Det rimliga är att skogen är i hela samhällets vård och får ett utvidgat skydd mot exploatering.


ritis

Courtesy Axel Hjalmar Lindqvist (1843-1917) : Bokskog. Opd.


Sverige: Polisen Anders Karlsson protesterar mot Dan Eliassons kritik av SD, som han kallar ”avsaknad av objektivitet. Det får inte finnas minsta misstanke om att polisen inte är objektiv eller att polisen agerar utifrån politiska värderingar”, säger Anders Karlsson (Expr.)

Men polisen är som vi alla vet inte politiskt neutral utan kraftigt högervriden och vid nazistdemonstrationerna tar man alltid parti för nassarna och mot vänsterdemonstranterna. Varje gång. Systematiskt. Limhamn är bara ett av oändligt många exempel. Kanske Anders Karlsson själv är Sverigedemokrat? Inte alls omöjligt då dessa är överrepresenterade inom polisen.

Malmö/Lund: Antalet skolkare ökar i Malmö och Lund. Allt fler skolkande elever på gymnasiet får sitt studiestöd indraget. 24 358 elever i landet, 7,8 procent, fick studiebidraget indraget det gångna läsåret. Skåne är ett av länen där ökningen varit störst. Malmö sticker ut särskilt i statistiken (SDS). Om man minskade klasserna, skolans funktion av social sorteringsapparat och gjorde undervisningen intressantare skulle skolket säkert minska. Om arbetslöshet inte väntade skulle motivationen också öka.

Konsten: Tamara de Laval. Tamara ställer ut på Olle Nymans ateljé, Saltsjö-Duvnäs, 2/7 – 21/8 2016. Omkonst recenserar utställningen här.

 

Vinjett2

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 15 juli, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: