Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #866. Begåvningskraven sänks för poliser.

Världen: Det perfekta brottet förblir olöst. Amerikanska federala polisen FBI ger upp den utdragna jakten på den legendariske flygkaparen D B Cooper. Mysteriet har varit olöst sedan 1971, då en prydligt klädd man som kallade sig Dan Cooper kapade ett flygplan och pressade myndigheterna på 200 000 dollar. Därefter hoppade han ur planet i fallskärm och försvann spårlöst med pengarna. FBI säger att alla troliga ledtrådar följts och att nog är nog. Nu ska resurserna från utredningen användas till annat (VK). Man vet inte om Cooper lever fortfarande men det är inte otroligt. Det perfekta brottet.

Sverige: Begåvningskraven sänks för poliser. Tusentals fler poliser sägs behövas och antalet platser på polisutbildningen har ökat. Nu har begåvningskraven sänkts för att fler ska kunna komma in, rapporterar Ekot. Utbildningens begåvningstest har en niogradig skala och en normalbegåvad sökande får fyra–sex. Tidigare krävdes en fyra för att komma in, men nu har det sänkts till en trea. Det innebär att man ligger lägre när det gäller den teoretiska förmågan eller allmänna problemlösningsförmågan (Expr.)

Hur låg IQ får man ha för att bli polis? Den frågan har vi ofta ställt oss. Huvudsaken verkar vara att poliserna blir fler. En skrämmande utveckling.

Sverige: Expo har demaskerat Nikanor Teratologen(Teratologi betyder ”läran om missbildningar”). Jag klarar inte av att läsa hans böcker mer än någon sida i taget eftersom han vältrar sig i alla atrociteter man överhuvudtaget kan tänka ut. Det finns inget mer nedslående än nihilister och misantroper men det litterära etablissemanget beundrar honom för hans stilistiska förmåga vilket också är en dom över dem själva: formen är allt, innehållet ingenting. Nu visar det sig dessutom genom Expos research att karln är nazist. Nikanor Teratologen är Niclas Lundkvist som är Ezzelino på Flashback, och där flödar nazismen och judehatet. Svensson kommenterar detta litet mer utförligt här.

Malmö/Lund: Av de 70 000 personer som sökte till höstens utbildningar vid Lunds universitet har drygt 21 000 antagits. Det är drygt 500 färre än förra året. Som vanligt är det svårast att komma in på läkarprogrammet (SDS).

Konsten: Teknik och konst möts i sommar på Balthazar i Skövde i en så kallad Makerverkstad som sommaraktivitet.  ”Vi vill att både små och stora barn ska bli nyfikna på teknik”, säger Lisa Lindgren. I Makerverkstaden kan besökarna bland annat prova på att bygga sin egen robot, pyssla, bygga med lego, designa smycken eller lära sig grunderna i programmering säger Lisa Lindgren.

Konsten: Meeting of Styles, Mexico City 18 oktober 2015.


MOSMexicoCity2015_57.JPG

Courtesy Meeting of Styles/Wikimedia Commons.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: