Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #863. Internationell solidaritet arbetarklassens nödvändighet.

Världen: Clinton ligger före Trump med i genomsnitt 5% nationellt. Men allt fler väljare tänker inte rösta på någon av dem (New York Times). Utbudet av politiker tilltalar inte allmänheten – känns den igen? USA behöver ett nytt samhällssystem mer än en ny president.

Sverige: Under torsdagen hölls för första gången någonsin en global manifestation för hamnarbetares rättigheter, bland annat i Göteborg. – Vi visar att vi kan hålla ihop globalt. Arbetsgivaren vet att problem i en hamn kan ge ringar på vattnet, säger Peter Annerback, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundets Göteborgsavdelning (Arbetaren.se). Äntligen internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet! Kör vi konsekvent på den linjen så kollapsar snart kapitalet.

Sverige: Sjöstedt (v) säger i en intervju att han föredrar partier framför rörelser ”för kontinuitetens skull”. Hm. Hur är det med den ideologiska kontinuiteten inom (v)? Inget vidare. Men partiet är alltså i sig ett självändamål och formen är viktigare än innehållet.  Nej, jag håller med socialisten och filosofen Simone Weil: alla partier borde avskaffas tillsammans med Staten och Kapitalet. Helst i morgon.

Malmö/Lund: På tal om kontinuitet. Medicinen är slut på Apoteket. Hur kan detta få förekomma? En medicin jag och många andra måste ta varje dag livet ut är slut hos tillverkaren och kommer tillbaka först i september. Inget ersättningspreparat finns. Läkemedelsbolaget borde stämmas som lämnar patienterna i sticket – några dör säkert under tiden. Ett nationellt reservlager av viktiga mediciner borde vara en självklarhet. Detta duger bara inte och folk blir med rätta förbannade. Så mycket som läkemedelsindustrin tjänar borde dom ha råd att vara pålitliga men det verkar inte som om något socialt ansvar fanns på kartan där.

Konsten: Moki Sanna Tonie. En dokumentär om tre kvinnliga konstnärer och deras liv, verk och vänner. Underbart. Se den på svt play!


moki-sanna-tonie-svt-play-dokumentar

Mokie, Sanna, Tonie. Courtesy svt.se.

***

Mera filmtips: Wittgenstein – a wonderful life. Denna berörande dokumentär om vår tids mest betydande filosof finns på den avantgardistiska sajten Ubu Web. Läs gärna mer på den sidan om du längtar efter intellektuell stimulans!

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 11 juli, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: