Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #861. Cadillac Eldorado.

Världen: Två dagar efter att flera poliser dött i skottlossningen i Dallas, har Dallaspolisens huvudkvarter fått anonyma hot riktade mot sig och som en säkerhetsåtgärd har man spärrat av sitt högkvarter och ytterligare en byggnad, skriver nyhetsbyrån AP. ”Vi har vidtagit försiktighetsåtgärder för att öka säkerheten”, sa Dallas-polisen i ett uttalande.Polisstationen omringades av en SWAT-styrka, vilket är en särskild insatsstyrka, skriver Reuters.

Spänningarna mellan folkgrupper i USA är större än på länge, och orsaken är framförallt de allt vanligare vita polisernas dödsskjutningar av obeväpnade och ibland minderåriga svarta, 75 fall bara under 2015. Här finns en lista. Det yngsta offret var bara 13 år. Levnadsvillkoren är också helt olika för svarta och vita amerikaner och en majoritet av landets inte mindre än två (2) miljoner fångar är svarta eller färgade. Där utför de fängslade oavlönat arbete under sträng uppsyn av vita, en situation som bara nominellt skiljer sig från det tidigare slaveriet och som är lika lönsamt för Staten nu som då.

Sverige: Det är alltid roligt för Konst & Politik att bli omnämnd, särskilt som Svensson på zaramis.se är både produktiv, kunnig och radikal. I en inventering av bloggosfären säger Svensson att ”större vänsterbloggar idag är bl.a. Konst & Politik” och några till. Vi tackar för det!

Malmö/Lund: I fredags avslutades rättegången mot de nazister som för två år sedan attackerade feminister med kniv i Malmö. Nazisten Andreas Karlsson häktas medan nazisten Martin Clausen går fri i väntan på domen. Åklagaren yrkar på åtta  år för bägge och domen kommer senare i denna månad. Vi kan knappast vänta.

Konsten: John-E Franzéns målning ”Cadillac Eldorado” opd, 6,45 meter, från 1965 har hittills funnits på LTH i Lund. Nu har man upptäckt att den är värderad till 17 miljoner och därför flyttat den till Moderna Muséet i Stockholm där förvaringen är säkrare. Ett konkret  exempel på att bytesvärdet dominerar över bruksvärdet som Marx skulle säga. Synd på tillgängligheten av en så bra målning (mycket bättre än Franzéns porträtt av kungafamiljen där de närmast ser ut som klippdockor). Jag tycker den borde ha hamnat på Skissernas Museum i Lund istället som har lika hög säkerhet som Moderna.

Franzén är annars en mycket styv målare, en av de tekniskt skickligaste nu levande svenska konstnärerna. Jag såg hans målningar på Lunds Konsthall 1967 (under dess högperiod) och det var en stark upplevelse, kanske inte så mycket för motivvalet som till utförandet. Porträttet av hans son i ishockeymunderingen tyckte jag mycket om. Men bilar och motorcyklar av äldre märke har också en egen skönhet och patina, det kan man se i Havanna där de lever kvar och vårdas ömt.


cadillac

Courtesy John-E Franzén: Cadillac Eldorado. Bild courtesy Prallan Allsten.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 10 juli, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: