Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #860. Svarta slår tillbaka.

Världen: Svarta slår tillbaka. Micah Johnson, 26, svart krigsveteran, var upprörd över den amerikanska polisens dödsskjutningar och förtrycket av svarta och medlem i New Black Panthers (New York Times). I torsdags sköt han 5 vita polismän och skadade sju under en demonstration mot de två senaste dödsskjutningarna. Dallaspolisen dödade honom med en bombrobot. Motivet till Johnsons dåd var den övervägande vita poliskårens dödande av svarta och det vita USA:s rasism. Han agerade ensam. 75 obeväpnade svarta har dödats av polis bara under 2015.

Svarta har också helt andra levnadsomständigheter än vita i USA och bland de 2 (två) miljonerna amerikaner i fängelse är svarta och färgade i majoritet. Där utför de obetalt arbete under tvång och övervakning av mestadels vita fångvaktare. En situation som bara nominellt skiljer sig från det tidigare slaveriet. För detta finns det nämligen ett undantag i konstitutionen.


Police Shootings Protest

Micah Johnson. Courtesy Boston Herald.


Sverige: Det var under en TV-sändning från Almedalen tidigare i veckan som programledaren frågade rikspolischefen Dan Eliasson om han tänkte avgå om det skulle bli så att Sverigedemokraterna skulle hamna i regeringsställning efter valet 2018. – Med största sannolikhet, svarade Eliasson (Expressen). Han har även tidigare kritiserat det bruna riksdagspartiet. Dan Eliasson har en bakgrund som ung medlem i ett punkband – något som retat gallfeber på SD. Som har en bakgrund i nazismen.


Konsten: Två gatukonstutställningar i Malmö. Art Made This. Gatukonstfestival grundad i Göteborg men som nu finns i flera städer. Syftet streetartösterlenär att lyfta fram kvinnliga konstnärer och i år arrangeras den för första gången i Malmö. 400 ansökningar om att vara med togs emot. I veckan har de åtta kvinnliga konstnärer som valts ut målat var sin yta runt Kanalgatan, Södra Tullgatan och Davidshall som nu finns att beskåda. Här kan du läsa mer. (SDS).

Street Art Österlen goes allmoge. I Christinehofs ekopark har ett trettiotal konstnärer, under en veckas tid, målat varsin träpåle där gatukonst möter allmogekonst. Inför ansökningsomgången sökte arrangörerna främst kvinnliga konstnärer.(SDS). Bild Courtesy Street Art Österlen/Ystad Allehanda.


Konsten: Jaume Plensa: Anna. Skulptur, 14 m

Anna-jaume-plensas-skulptur

Gigantisk, suggestiv och tankeväckande. Nu är en av världens största skulpturer på plats på Tjörn. – Förhoppningen är att hon ska få betydelse och sprida energi, säger Peter Lennby, projektledare för Skulptur i Pilane (SVT).

 * * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 9 juli, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: