Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #857. Polisens dödsskjutningar i USA och Sverige.

Världen: De två nya brutala dödsskjutningarna, på Alton Sterling och Philando Castile, får debatten och ilskan att eskalera på nytt i USA: ”Vi i Minnesota måste inse att den här sortens rasism existerar. Att bli skjuten med fyra–fem skott i sin bil är bortom all rimlighet”. Inte mindre än 509 dödliga polisskjutningar i USA – bara hittills i år. Förra årets rekord kommer tydligen att slås. Avväpna polisen, förbjud alla handeldvapen, krossa rasismen!

Sverige: Även i Sverige ökar polisens dödsskjutningar. Både i maj, juni och nu i juli har polisen skjutit folk. Polis sköt man i Viksjö 7/7. En polispatrull öppnade eld mot en man i Viksjö strax före klockan 23 på torsdagskvällen. Mannen som var i 40-årsåldern avled till följd av de skador han fick. Det var vid 22.40-tiden som polisen fick larmet i centrala Viksjö i Järfälla. Ett stort antal patruller skickades till platsen och anträffade mannen på Axvägen.

Den svenska polisen är nu uppe i 27 dödsskjutningar sedan 1995. Om alla människor sägs vara lika mycket värda så var tydligen dessa offer värda mindre. Om hur man skulle kunna avveckla polisen och skapa alternativ handlar denna innehållsrika och väldokumenterade artikel.

Sverige: SD vill införa undantagstillstånd men de är själva ett undantagstillstånd och det tycker vi nog räcker. Upproren i de fattiga förorterna vill SD bekämpa med folkdanslag – genialt inte sant? ”Nu tycker jag att vi alla sjunger ‘We shall overcome’ ”som Birgit Friggebo sa i Rinkeby 1982. Så löser vi de sociala, politiska och ekonomiska problemen.

Malmö/Lund: Bensindriven bilism står för 30% av koldioxidutsläppen i Sverige. Nu testas nya lösningar för eldriven bilism. Den elektrifierade testvägen i Lund bygger på en skena i vägen, skriver Ny Teknik. Den ska kunna användas oavsett om bilen körs eller står stilla. Det skiljer den från andra lösningar. Eftersom man inte behöver gräva upp asfalten är den enkel att installera”, säger Dan Zethraeus, projektledare och upphovsman till elskenan, till Ny Teknik.

Konsten: Webbutiken Taiko gör konst tillgänglig. Ett par personer började undersöka saken och upptäckte snabbt att det saknas en nationell webbutik för konst i Finland. Följaktligen bestämde de sig för att grunda en. Projektet har framskridit snabbt. Närmare 150 konstnärer har anmält sitt preliminära intresse (HBL).


 

omg

 Courtesy Camilla Björkman: OMG Blåbär! Olja/akryl på duk, 2013. http://taiko.fi/

2 comments on “Krönika #857. Polisens dödsskjutningar i USA och Sverige.

  1. Jane
    29 juli, 2016

    I could not resist commenting. Exceptionally well written! http://www.yahoo.net

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: