Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #846. E-demokrati.

Världen: Nasas rymdsond Juno har nu gått i omlopp runt Jupiter och studerar gigantiska norrsken vid polerna och planetens magnetfält. ”Det ser ut som om det inre av planeten glöder” är en kommentar (The New York Times).

Sverige: Väljarsympatierna ligger i princip stilla i DN/Ipsos junimätning. Social-demokraterna är största parti med 26 procent i Ipsos senaste väljarbarometer, följt av Moderaterna med 24 procent. SD är kvar som tredje största parti på 17 procent. Även mellan de politiska blocken är läget stabilt jämnt: 41 procent för alliansparterna mot 38 för regeringspartierna S och MP tillsammans med V (AB).

Sverige: Regeringen och de offentliga aktörerna kan göra mer för att använda digitaliseringens möjligheter, enligt en granskning utförd av Riksrevisionen. Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att digitaliseringen, enligt regeringen, är den största förändringsfaktorn i vår tid. Men enligt Riksrevisionen har statliga myndigheter, landsting och kommuner stött på patrull i arbetet. Det handlar bland annat om finansiering, regelverk och hur olika tekniska lösningar fungerar tillsammans. Regeringen måste göra mer på nationell nivå för att hantera hindren så att de offentliga aktörerna kan utveckla sina respektive verksamheter, enligt Riksrevisionen.(VK)

Den viktigaste digitaliseringen vore den av demokratin. Politikerna kan bytas ut mot en ja och en nej-knapp på datorn tillsammans med en e-leg. Enkelt, billigt, säkert. Så kan vi äntligen få folkstyre. I Schweiz är man redan långt framme.

Sverige: ETC går ihop med Fria tidningen och är nu ett stort media och solkraftsföretag.

Malmö/Lund: Det var vid Folkets park efter den feministiska manifestationen ”Ta natten tillbaka” på internationella kvinnodagen i mars 2014 som det uppstod bråk mellan de två gängen. Flera personer skadades allvarligt efter att ha blivit huggna med kniv. MFF-profilen Showan Shattak låg nedsövd efter händelsen och vara nära att mista livet. Nästa vecka inleds rättegången mot nazisten Andreas Karlsson, 32, och en 29-årig man. De åtalas för flera fall av misshandel, grov misshandel och mordförsök (SDS).

Konsten: ”Och allt jag ser är överdrivet, erotiskt, underbart” säger Jenny Högström i AB när hon varit på den homoerotiske tecknaren Tom of Finlands retrospektiv ”The pleasure of play” på Helsingfors konsthall.


tom-of-finland-movie-20130909-001
Courtesy Tom of Finland.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: