Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #842. Extremistiska tankebrott.

Världen: Johan Norberg: ”Brexit kan vara början på slutet för EU.”I efterhand är det alltid självklart varför det gick som det gick. Det var revolten mot eliterna som gjorde att britterna röstade för att lämna EU”, skriver nyliberalen Johan Norberg i Metro och kan för ovanlighetens skull ha rätt. EU-projektet var fel från början. Internationellt och kontinentalt samarbete ska byggas underifrån, inte ovanifrån.

Sverige: I ”Verksamhetsrapport. En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. 2014-06-26 – 2016-06-16” kan man inhämta att högerextremism är den vanligast förekommande typen av våldsbejakande extremism, följd av islamistisk extremism (sid. 10). Samtidigt jämställer man ”vänsterextremism” utan motivering med ”våldsbejakande” (två fel gör inte ett rätt) och på sid. 20 vänder man sig t.om. mot ”extremistiska tankar” utan att närmare utreda vad ett sådant ”tankebrott” innebär eller hur det skulle kunna vara olagligt. Man verkar ha studerat George Orwell men läst honom baklänges.

Det nazistiska hotet (och det bruna riksdagsparti som inspirerat det)  är det man borde inrikta sig på här hemma, men den insikten verkar ännu inte ha trängt igenom trots att all tillgänglig statistik om politiskt och rasistiskt våld talar för detta.

35 nazistiska mord och 50 nedbrända asylboenden bara de senaste åren – DÄR har vi det svenska terroristproblemet. Resten är utrikespolitik.

Malmö/Lund: Om universitetets 350-års jubileum fyra år framåt i tiden skriver Kulturportal Lund. Det förra jubiléet (300 år) blev mycket dramatiskt i skuggan av 1968 års studentuppror.

Konsten: Den fina konstmässans oborstade småsyskon. Parallellt med den stora Art Basel-mässan har flera mindre mässor ägt rum på olika platser i stan. Konstmässorna Liste och Volta lägger båda fokus på unga konstnärer, en mer oborstad sättning och lägre prisnivåer (svd.se). Nedan en av utställarna på Art Basel, en av Damien Hirsts underbara ”blue paintings”.


damien hirst

Courtesy Damien Hirst/Art Basel.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: