Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #841. Konst och kultur under jorden.

Världen: Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, är positiv till nyheten att Sverige intar FN:s säkerhetsråd. ”Vad roligt, Sverige får överraskande stort stöd och tar plats i FN:s säkerhetsråd. Nu hoppas vi på en stark röst för mänskliga rättigheter”. Om ”roligt” är det mest träffande uttrycket i sammanhanget kan väl diskuteras; i säkerhetsrådet handlar det om krig. Och de viktigaste ”mänskliga rättigheterna” är fred, välstånd och social rättvisa.

Världen: PKK och Islamiska Staten pekas ut som två möjliga aktörer bakom explosionerna mot Atatürkflygplatsen i Istanbul. ”Den här typen av attacker ger en enorm uppmärksamhet”, säger ”terrorforskaren” Hans Brun. Det där kan inte stämma. Jag gissar, utan att vara fullständigt säker, på TAK.

Sverige: I en DN-artikel skriven av Mona Sahlin innan hon avpolletterades, framför hon att kommunerna ska fråga sig: ”Finns det våldsbefrämjande vänsterextremister?” i den egna kommunen.

Frågan är för det första fel ställd. Det finns inga ”vänsterextremister”. Det finns vänsteraktivister och dom ”befrämjar” inte ”våld”. Vad dom tvingas göra är att försvara sig mot våld från nazister och poliser, med de medel som situationen kräver. Gång på gång. För det andra är det IS-anhängare, högerextremister men också utagerande poliser som ”befrämjar våld” i svenska kommuner. Den radikala vänstern står på rätt sida i denna fråga – men var står Nationella Samordnaren? Vi väntar oss inte att den tar avstånd från Mona Sahlin-citatets McCarthyism. Men nog vore det klädsamt.

Sverige: Renar polisanmälda.Två renar har tagit en hustomt i en by utanför Skellefteå i besittning och visar inga tecken på att vilja flytta. Husägaren har polisanmält djuren. Vem var i landet först – renarna eller människorna? Renar kan inte kriminaliseras!

Malmö/Lund: Så lyckades polisen tappa bort nazisten Andreas Karlsson efter mordförsöket i Malmö. Nazisten Andreas Karlsson var i polisens förvar, men släpptes och lyckades fly från Sverige. Polisens egna rapporter avslöjar hur det gick till när han kom undan.

Strax därefter får polispatrullen besked om att han ändå ska gripas. Polisen vet att han har åkt hem till sin bostad i Tågarp. Men de åker inte dit. En av poliserna uppger att han ”framförde tanken att de skulle åka hem till Andreas Karlsson, men att situationen var så rörig då, så det blev inte aktuellt.” Efteråt lyckas Andreas Karlsson fly från Sverige. Först i mars i år utlämnades han till Sverige efter att ha gripits på ett kafé i Ukraina. Andreas Karlsson och en annan 29-årig man med nazistkopplingar åtalas nu för mordförsök, misshandel och grov misshandel. De nekar båda till brotten.

Nästa vecka inleds rättegången. Då har det gått över två år sedan överfallet på Möllan (HD). Det är knappast en normal tid när det gäller ett så grovt brott. Men så var det ju bara en nazist det gällde; en vänsteraktivist hade redan varit gripen och fälld.

Konsten: I London är kulturscener en del av tunnelbanenätet. Så kanske det blir även i Stockholm – Mariatorget, Gamla stan och Fridhemsplan är tänkbara testplatser, liksom Älvsjö i pendeltågsnätet, enligt (c). I landstingets budget för nästa år har (c) fått med en satsning på organiserade uppträdanden i kollektivtrafiken. Landstingets förvaltning ska nu se över om det finns möjlighet att öppna upp för olika konstformer och aktivt informera kulturutövarna i länet (dn.se). Bra! Men hur stämmer detta med SL:s nolltolerans mot både graffitikonst och gatumusikanter?


kultur i tunnelb

Mer levande kultur i kollektivtrafiken! Courtesy foto: Håkan Kjellgren/Stockholm Direkt.

***

 

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: