Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #838. En sista hälsning.

Världen: Wolfenbüttel i Tyskland. Två maskerade personer hotade föraren med automatkarbin och raketgevär. De ska även ha skjutit mot fordonet och i luften, skriver Bild. Ingen person skadades allvarligt i rånet. Gärningsmännen misstänks vara tre tidigare medlemmar i RAF, enligt polisuppgifter till Bild. Det rör sig om Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg och Daniela Klette (AB). Inga amatörer precis. Men RAF är ju upplöst sedan 1998, så detta var väl ett sätt att försörja sig på flykt. När RAF avslutade sitt projekt lämnade man efter sig, som en sista hälsning, en dikt av Rosa Luxemburg:

 

Revolutionen säger:

jag var

jag är

jag kommer att vara.

 

Då hade 26 medlemmar dödats av polisen, inklusive morden på Ulrike och Andreas.


nerdrum-baader

Courtesy Odd Nerdrum: Mordet på Andreas Baader. O.p.d. 1977-78.


 

Sverige: Amanda Svensson skriver en pessimistisk essä om den förste utopisten Thomas Moore (14781- 1535) vars verk Utopia fyller 500 år. Men pessimismen är en inomkapitalistisk konsekvens av att dess utveckling verkar ta slut i takt med jordens resurser. Jorden går inte under för att kapitalismen gör det, snarare tvärtom. Först då kan vi börja leva igen.  Om du vill läsa om några mer optimistiska utopister, och realiserade utopier i vår tid, kan jag tipsa om artikeln ”Fantasin till makten!” på denna blogg.

 


utopia

 


Sverige: I sin senaste krönika lyckas Jan Guillou klämma in både slöjförbud för muslimska flickor och propagera för det misslyckade rikemansexperimentet EU. Är han vänster egentligen eller kan det vara den tidiga rötmånaden?

Malmö/Lund: Och nu en annan realiserbar utopi: jämställt i förskolan. Malmö vill se fler män på förskolan och satsar på att få fler män att bli förskollärare. I kommunen är åtta procent av förskollärarna män, vilket är mer än det dubbla jämfört med Sverige i stort, där siffran ligger på tre procent, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Malmös mål är att minst tio procent av de anställda förskollärarna i kommunen ska vara män om fyra år. Malmö ingår i ett nätverk inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som försöker lära andra hur man ökar andelen män. — Vi vill att förskolan ska spegla det samhälle vi lever i och vi tror att olikheter är bra och att det blir mer kvalitet med olikheter, säger Inga Sandström, personalspecialist på Malmö stad (VK). 1975 var andelen 10% och det tyckte man var alldeles för litet – då! Hur lång tid ska det då inte ta för att det ska bli 50-50? En utopi kanske men som sagt – fullt realiserbar.

 

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: