Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #837. Vi kan!

Världen: Valet i Spanien. En ny faktor inför nyvalet är valalliansen Unidos Podemos mellan Podemos och Förenade vänstern (IU) där bland annat kommunister, gröna och feminister ingår. Syftet med Unidos Podemos är att bättre utnyttja valsystemets mandatfördelning för att bli större än PSOE. Mätningarna visar att Unidos Podemos har kört om PSOE som riskerar att stå inför två högst oönskade alternativ: Antingen släppa fram eller bilda storkoalition med PP alternativt ingå pakt med Podemos (AB). Heja Podemos! Vi kan!

Sverige: En sista kommentar om sv.wikipedia. Visste ni att både grundaren, den som ofelbar och upphöjd betraktad Jimbo Wales och den mest aktive adminen på sv.wikipedia Andreas ”Grillo” Villén båda är Ayn Randianer? Nyliberal sekthöger alltså. Så var försiktig! Tänk på att den artikel du redigerar när som helst kan förvanskas till oigenkännlighet även om du är ordentligt kunnig i ämnet. Kunskap står nämligen inte högt i kurs. Jimbos närmaste medarbetare ville i Wikipedias barndom ha peer-to-peer granskning och mer expertis som i Nationalencyklopedien och andra seriösa uppslagsverk, men det godkändes inte. Så nu har man en ordning där Jimbos lojala Ayn Rand-vänner i sista hand bestämmer innehållet. Det finns visserligen gott om användare med avvikande meningar men dom exkommuniceras vanligen direkt, i synnerhet på sv.wikipedia.

Malmö/Lund: Så blev Malmö en av Sveriges fattigaste städer. Malmö har på fyrtio år gått från välmående arbetarstad till en av landets fattigaste kommuner. Skyhög arbetslöshet. Stor invandring. Växande klyftor. Social oro. ”Staden är en tryckkokare”, säger professor Tapio Salonen. På många sätt är Malmös kris hela Sveriges – fast värre (SDS).

Stämmer den bilden? Och vad har invandringen med saken att göra? Snarare en typisk bild av senkapitalismen som inte bara gäller Malmö. Vi kan! Avskaffa kapitalismen, staten och klassamhället. Här kommer en favorit i repris från 2014: Autonoma Arbetare Skåne.

AKTIONSGRUPPEN AUTONOMA ARBETARE SKÅNE.

VÅRT MANIFEST .

”Vi kämpar för kommunismen – ett samhälle utan privategendom, klasser, lönarbete, pengar och varuproduktion. Vi vill ha ett samhälle där det inte finns konkurrens, ett samhälle byggt på kamratligt samarbete, inte ett samhälle där ”alla är emot alla”.

Övergången till kommunismen kan endast göras genom den sociala revolutionen, av den proletära klassen. Den proletära klassen är alla de som inte har maktpositioner och privategendom. Under revolutionen kommer proletariatet att förstöra staten och expropriera privategendomen. Proletariatet kommer att tillsätta allmänna arbetarråd. Produktionen kommer att omorganiseras för att uppfylla de mänskliga behoven.

Direkt aktion – vår kampmetod för proletariatet! Vi ber inte om tillstånd av chefer, poliser eller domstolar. Direkt aktion syftar till att tillfoga maximal skada på det exploaterande systemet. Vi är ett initiativ som menar att direkt aktion är den enda vägen för att skapa revolution.

Vårt mål är att engagera så många proletärer som möjligt i radikal klasskamp och att förbereda vår klass för den sociala revolutionen”.smallfishes


 


 ***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 juni, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: