Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #836. Äkta alien på bild?

Världen: Tiotusentals människor deltog på lördagen i Prideparaden i London, för att fira homo-, bi-, trans- och queerpersoners (hbtq) rättigheter. Men för flera i tåget lade brexit-omröstningen sordin på stämningen (VK). Medan andra var glada, förmodar vi.

Sverige: Stefan Löven utestänger Vänsterpartiet vid toppmötet med EU. Vad han vinner med det är oklart. Hur ska EU komma vidare utan att lyssna på sina kritiker? Upp stiga orden, tanken stilla står.

Sverige: Det började med en insats av en polispatrull i Biskopsgården i Göteborg på lördagskvällen. Sedan eskalerade det med smällare, bränder och kringkörande mopeder. – Vi rubricerar det som våldsamt upplopp, säger Staffan Sellberg, vakthavande befäl vid polisen i region Väst (AB). Jag som trodde polisen skulle förhindra upplopp, inte orsaka dem eller spä på dem. Men där finns ju en lång och även internationellt spridd tradition inom polismakten att falla tillbaka på.

Sverige: Vad är detta? En alien eller ett okänt djur? Rötmånaden kommer tidigt i år.


1

Foto courtesy Isabelle/AB.


Malmö/Lund: Märta Stenevi (mp) blir nytt kommunalråd i Malmö. En intern omröstning i Miljöpartiet krävdes för att ge Malmö ett nytt stadsbyggnads-kommunalråd. Märta Stenevi (MP) flyttar in i Stadshuset på torsdag. En ny tung makthavare med en grön och tät stad som mål (SDS). Jaha, vi får väl se hur det blir med det…

Jag läser just nu Bunny Ragnerstam: Orons år. Om uppviglare och uppviglade i 1870-talets Sverige. Gidlunds 1990. En briljant krönika över den tidiga arbetarrörelsen. Särskilt avsnittet om den svenska borgarklassens skräck för Internationalen är intressant. Faktaspäckad och med ett enormt, systematiserat källmaterial men ändå spännande.

”Det går genom alla folk just nu en mäktig ansats att bygga samhällena på nya grundvalar…den heter arbetsklassens solidaritet i alla länder…Nu är den här, och vi känna dess dyningar. Annat var icke att vänta”. — Tidningen Samtiden, 11/11 1871. I: Ragnerstam sid.165.


Bunny-orons_ar

En bra bok!

Riktigt bra böcker är sällan pinfärska; om de har några år på nacken och fortfarande är exponerade är det ett gott tecken. Till skillnad mot chic lit och glamourdeckare som skrivs och saluförs snabbt och aggressivt – och försvinner lika fort. Kvalitet däremot åldras vanligen med behag. I små bokhandlar, bibliotek och antikvariat trivs dom bäst.

Övrigt: Jag skrev om bloggosfären i förra krönikan. Jag har i princip bloggat dagligen i sex år. Mitt råd till blivande eller nybörjande bloggare: Ge inte upp för fort! Det tar ett tag innan läsarna vet att Du finns eftersom nätet är så enormt stort. Vare sig du använder blogger eller wordpress, gör mer än ett försök! Bit dig fast! Att du skriver bra är ett plus, men det gäller att uppdatera ofta och regelbundet om Du ska få en läsekrets. Och att pinga varje inlägg manuellt.  Då kommer belöningen i form av glada kommentarer och statistikstaplar som rusar i höjden. Och vem vet, med litet övning blir det kanske en bra bok, så lycka till!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: