Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #835. FARC-gerillan vann!

Världen: FARC-gerillan vann! Krigströtta Colombianska staten lägger ned vapnen. Inbördeskriget i Colombia har rasat i ett halvsekel – nu är avtalet om eldupphör undertecknat. FARC-gerillans huvudkrav jordreform åt de fattiga bönderna är på plats. Colombias president Juan Manuel Santos och Farcledaren Timoleón Jiménez deltog i den historiska ceremonin i Kubas huvudstad Havanna på torsdagen. Ceremonin bevittnades av Kubas president Raúl Castro och internationella ledare. Motstånd lönar sig i längden. Fred förutsätter rättvisa.

Världen: I Brexits kölvatten vädrar nu Skottland, Irland  och Wales sina krav på självständighet. Vilket dom borde få. Nationalism tycker jag inte om men självstyre borde vara en självklar rättighet.

Malmö/Lund: Det är trettio grader dagtid och tjugo grader nattetid och jag älskar det så länge det nu varar. Inte behöver jag vattna trädgården (nedan) heller!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto S. Jacobson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: S. Jacobson

 

 

 

 

 

 

 

Bloggosfären. Svensson på zaramis.se brukar ge utdelning när man läser honom. Han uttrycker sig alltid lugnt och sansat, kallar sig frihetssocialist och har avsevärda specialkunskaper, exempelvis om fiske och fiskeindustrin. Men så är han också arbetare och göteborgare. (Själv kommer jag från en lärarfamilj med auktoritär uppfostran och omfångsrika bokhyllor). Nyligen läste jag hans inlägg om svenska humlor, och insåg plötsligt att jag hör till den kategori som trott att humlorna är samma sort allihop. Det visar sig att det finns 40 olika arter bara i Sverige, med sina särskilda karakteristika. Ett trevligt litet djur med sin mjuka päls och sin stora nyttighet för växtlivet. Faktisk har Skåne exporterat ett litet gäng på begäran av England som lider brist på detta djur.

Bloggar som upphört och som jag saknar är Motkraft, Yelah, Badlands Hyena och fortsättningen Bandiller. Och några till. ”Mitt Lund” ,”Röda Lund” och ”Salka” verkar ligga i malpåse. Dom gillade jag par preference. Men det kommer också nya. ”Kärlek, Frihet, Anarki”, ”Folkets Vän”, ”Punschverandan”, ”Jävligt kritisk”, ”Triklormetan”, med flera. Svenska ”Sovversiva” kan man alltid lita på, liksom engelska postsituationistiska  ”Not Bored!”

Och bloggen Anarkoautism är oerhört intressant. Vissa inlägg är så intelligenta att det gör ont. Att kasta om begreppen fullständigt (som situationisterna gjorde till skön konst på sin tid) kan ge oväntad utdelning. Begrepp som neurodiversitet och ableism fyller den funktionen. Och jag tycker bloggens manga-illustrationer är kongeniala i sammanhanget.

Jag har fått frågan av mina läsare om hur man ska ställa sig till sv.wikipedias artiklar. Törs man använda dem? Underhållningsvärdet till trots, mitt svar är att Nationalencyklopedien är förstahandsvalet, men wikipedia som är lättare tillgängligt för de flesta går också att använda, dock med vissa reservationer. När det gäller rent kvantitativa uppgifter som datum, årtal, namn, platser och dylikt går det vanligen att lita på wp. Den fria bildbanken Wikimedia Commons är alldeles utmärkt. När det gäller historia bör man vara mer försiktig, och i politiska och kontroversiella ämnen är det bäst att avstå helt. Om man nu inte föredrar ett nyliberalt och partiskt upplägg, men det är ju inte vad man vanligen behöver. En.wikipedia.org är bättre där och mer utförlig. Inget uppslagsverk är helt neutralt i alla avseenden, men NE är mer professionellt och sakkunnigt utfört, även om vissa artiklar efterhand blivit föråldrade. Alltså: läs gärna wp men använd NE eller engelska wikipedia i mer kvalificerade sammanhang.


Bombus_bohemicus

Bombus bohemicus. Bild wikimedia commons, public domain.

En humla – naturens eget konstverk. Det är en myt att den inte ska kunna flyga men gör det ändå eftersom den inte har kunskap om naturlagarna. Kroppen är för stor i förhållande till vingarna, men det har visat sig att flygsättet ger luftströmmar uppåt under vingarna som håller den i rörelse.

 ***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 juni, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: