Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #831. Here comes the sun.

Världen: Kim och hans robotar. Den nya leksaken heter ”Hwasong-10” och är en kraftfull ballistisk mellandistansrobot som har en räckvidd på 250-400 mil. Kim Jong Un trivs med att vara Gossen Ruda i Landet Tvärtemot. Den mest petrifierade stalinismen av alla dess petrifierade kadaver. 1984 i verkligheten, socialismens motsats. Och naturligtvis en hel hög med skräckmyter och fantasifoster från västerländskt håll. Formellt sett ligger landet fortfarande i krig och det är USA och inte Nordkorea som använt atomvapen mot civila. Och det är också USA och inte Nordkorea som invaderat 1,2 länder om året ända sedan 1700-talet. Det liknar hyckleri att beklaga Nordkoreas mer eller mindre undernärda medborgare och samtidigt lägga de värsta handelshindren i vägen. Isolering och handelsembargo fungerade inte mot Cuba och kommer inte att fungera här heller. Dessutom är det ett faktum att USA och Sydkorea omedelbart hade invaderat landet om det inte vore just för kärnvapnen. Man hade kunnat lägga de miljarderna på välfärd om inte det yttre hotet fanns. Och det tror jag egentligen att man hade velat. ”Det befästa fattighuset” var en gång skällsordet för ett militariserat Sverige med en utfattig befolkning. Statarsamhället. Utvandrarna. Inte så länge sedan. Men en Kim Jong Un slapp vi åtminstone. Vi fick klara oss med Hjalmar Hungerskjöld.

Sverige: Till och med Norrland har det varmt och skönt just nu och det fina vädret fortsätter också efter midsommar. Välförtjänt!

Malmö/Lund: Som jag förutspådde för en vecka sedan verkar det bli 20 grader och uppehållsväder på midsommarafton. India Däck har öppet 13-17, på midsommardagen stängt. Naturbussen, linje 159, från Lund till Skryllegården är anpassad efter firandet. Tänk på dem som inte har familj! Drick med finess om ni dricker. Sill, nypotatis och jordgubbar räcker långt. Och ha det riktigt skönt. Sommaren har bara börjat.

Konsten: Solen firades med konst. Textil, fotografier och porträtt vid Knarrbysjön. Konstnärerna Emelie Rygfelt Wilander och Cornelia Theimer Gardella firade sommarsolståndet och ljuset genom att under ett dygn – från klockan 12.34 på måndag till klockan 12.34 på tisdag – skapa konst, på egen hand och tillsammans med besökare, vid dansbanan i Fengersfors (nwt.se).


60

 

S .Jacobson ”Here comes the sun”. O.p.p.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 23 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: