Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #830. Problem solved.

Världen: 40% av Trumps politiska påståenden är falska, och 48% av Clintons politiska påståenden är sanna, däremellan en gråskala enligt Politifact (AB).

Sverige: Proletären recenserar demagogen K-P Thorwaldsson (s): ”Under den frasradikala fernissan framträder Karl-Petter Thorwaldssons och socialdemokratins mål: En lydig och för kapitalets behov rätt utbildad arbetskraft bakbunden genom en organisering i en fackförening som kämpar för samförstånd och fredsplikt och som röstar på det socialdemokratiska partiet”.

Sverige: En man som öppnade eld mot polis har blivit skjuten på onsdagskvällen i södra Stockholm. Mannen fördes från platsen med ambulanshelikopter och senare under kvällen stod det klart att han mist livet. Enligt uppgift till Aftonbladet ska skottet ha träffat i huvudet (GP). Detta var den 26:e dödsskjutningen av svensk polis sedan 1995 och den andra detta år: så sent som i maj sköts en person ihjäl av polisen i Uppsala.

Konsten: BRÅ stödjer en studie som heter ” Laglig graffiti – leder det till mer eller mindre skadegörelse och klotter?” Utvärderingen, som gäller fyra lagliga väggars effekt på det olagliga klottrandet i Västerås, Norrköping, Botkyrka och Sigtuna kommun – ett mycket litet underlag för en kvantitativ undersökning –  beräknas bli klar under hösten 2016.

BRÅ har en annan utgångspunkt än graffitiforskningen i allmänhet: juridiken, som betraktas som en okränkbar och axiomatisk entitet, konstant över tid och rum. Vilket på litet krokiga vägar leder dem till att ”lagligt” respektive ”olagligt” (helst det senare) är en egenskap hos själva graffitin an sich. I Men det är ju inte lagrummet så mycket som avsikten, placeringen och situationen som avgör. Exakt samma graffitibild/tecken kan vara lagligt resp. olagligt. Ett foto av en graffitimålning avslöjar sällan om det är olagligt eller lagligt tillkommet.

BRÅ längtar också uppenbarligen efter en säker metod att ”förebygga” graffiti. Någon sådan finns inte, men däremot kan problemställningen detournéras genom att allmänheten lär sig och tillåts att uppskatta denna konstform, ja till och med uppskatta ”tags” i måttlig omfattning. Konceptet blir då pedagogiskt mer än polisiärt. Graffitin socialt accepterad – Problem solved!

Lagstiftaren kommer att följa efter. Där spelar lagliga väggar en framskjuten roll, nu efter att nolltoleransen havererat och avskaffats 2014. Det var dessförinnan kriminaliseringen som utgjorde det största problemet, inte graffitin i sig. Graffitikulturen är i viss mån självreglerande – om all eller nästan all graffiti betraktas som laglig uppstår förhoppningsvis så småningom en win-win-situation. Lagliga väggar kan då uppskattas för sin egen skull utan att nödvändigtvis behöva ha någon anti-klotterfunktion.

Men jag ska i alla fall läsa BRÅ:s utvärdering när den publiceras i höst eftersom allt som innefattar graffiti intresserar mig. Bilden nedan ger en hint om varför.


 

cf

 Courtesy Carolina ”Blue” Falkholt.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: