Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #828. The Color of My Eye.

Världen: Putin: Ryssland måste rusta upp mot Nato. Ryssland måste öka sin beredskap mot väst. Det förklarade president Vladimir Putin i ett tal i det ryska parlamentet.– Nato förstärker sin aggressiva retorik och ökar sin aggressiva närvaro vid våra gränser, sa han enligt Reuters (AB).

Detta är vad hetsen mot Ryssland resulterat i: En ny kapprustningsspiral likt den på 1980-talet. Natoländerna borde rannsaka sig själva och fråga sig om inte rysskräcken blivit till en självuppfyllande profetia. Världsfreden står på spel och endast krigsindustrin tjänar på denna utveckling. Putins auktoritära system är inte utan skuld men det är ett idiotiskt sätt att hantera honom att inringa Ryssland med militärbaser.  Bägge sidor borde tagga ner. Världens civilbefolkningar är annars de som blir lidande, inte politikerna. Eller ”beslutsfattarna”, som borde vara folket men som för evigt alienerat sig från dem. På den punkten är Öst och Väst lika.

Sverige: Utanför riksdagshuset protesterade asylrörelsen med musik och dikter. Men när riksdags­ledamöterna voterade fick de nya skärpta flyktingreglerna stor majoritet. Förslagen splittrar båda blocken – och flera partier (DN).

En sista röst om 15-årsminnet av Göteborg 2001 kommer från tidningen Offensiv: ”Det polis­våld som idag drabbar ”aktivister” kan lika gärna drabba dig imorgon när du strejkar för bättre villkor. Därför måste vi alla hålla ihop”.

Malmö/Lund: Nu ska Lund grävas upp. Till en kostnad på 100 miljoner ska Kraftringens utdaterade fjärrvärmeledningar bytas ut. Få fjärrvärmenät har de senaste åren blivit så uppmärksammade som det i Lund. Orsaken är den fjärrvärmeläcka som inträffade i februari 2015 då hett vatten forsade ut i centrum. Arbetena varierar i omfattning. På vissa håll, som till exempel Trollebergsvägen och Kyrkogatan, handlar det om sträckor på 25 meter medan det på Karl XII gatan är en sträcka på 350 meter som berörs (SDS).

Det ser ut som om man grävde en kanal genom Lund. Och det vore kanske en bättre idé? Lund behöver verkligen vatten, men inte från läckande ledningar.

Konsten: Konstnären Torbjörn Johansson skriver på sin sajt: ”Mitt arbete pendlar mellan att rikta sig mot gallerirummet kontra det offentliga rummet. Viktiga frågor i mitt arbete och i pendlingen mellan privat och offentligt är, flöde tid, hållbarhet, värde, innehåll, vem är besökare/brukare. Rum, tid och material. Jag utforskar olika material, skaffar nya redskap som penslar, målar i hela rum. Betecknar mig som målare men måleriet lämnar ofta den två dimensionella ytan och tar fysisk form I rummet”.

 tj

Courtesy Torbjörn Johansson: ”The Color of My Eye”, installation Färgfabriken, 2012

***

.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 22 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: