Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #825. Don´t look back.

Världen: OK, nu har ni sett ”Don´t look back” på svt play för här kommer en kommentar med spoilervarning. Filmen är i stort sett helt osminkad och den följer Dylan och hans crew under turnén i England 1965. Logistiken, hotellrummen, groupies, fyllefesterna med glaskrossning och allt. Dylan är fortfarande folkmusiker fast han förnekar alla epitet, det är hans gitarr, munspel och sandpappersröst och koncentrationen hos publiken är total, de lyssnar verkligen in texterna. Det är också rörande att se honom med Joan Bayez när de var som mest förälskade, och hon är lika smärtsamt vacker än idag och med samma varma, guldglittrande stämma. En sekvens i filmen gav upphov till missuppfattningen att Dylan är arrogant (eller kaxig rättare) och det är när ett par journalister blir avhyvlade. Han är trött på intervjuer, det han vill säga finns ju redan i låtarna, och vänder på rollerna genom att peppra journalisterna med meningslösa och närgångna frågor istället för att svara på deras meningslösa och närgångna frågor. En lismande impressario fångas mitt i arvodesförhandlingarna men de flesta i filmen verkar helt coola och sympatiska.

Det bjuds såklart på mycket musik, och rentav några hela låtar. En höjdpunkt i filmen är Donovans entré på hotellrummet. Dom utväxlar sånger och trivs mycket bra ihop trots att recensenterna ser dem som varandras värsta konkurrenter. Förutom dokumentärens inledning där Dylan avverkar textade lappar i takt med musiken är det slutet som blivit mest känt. I taxin läser man tidningsrecensionerna för dagen, och Dylans manager anmärker att pressen kallar honom ”anarkist”. ”Det där har de verkligen tänkt ut”, säger Dylan, ”‘kommunist’ är inte lika stigmatiserande i England. Anarkist?” Han ler ett gåtfullt leende. ”Ge anarkisten en cigarett!” (Han rökte 8 paket om dagen på den tiden vilket säkert bidrog till hans säregna röst). Man ska komma ihåg att detta är en visserligen mycket kreativ men också mycket ung Dylan som just håller på att slå igenom med Subterrean Homesick Blues, lite omogen är han kanske till sättet men redan en poet i världsklass. ”I’m a poet and I know’it so blow it”. En dokumentärklassiker.

Världen: Offer i Orlandomassakern kan ha skjutits av polisen när de stormade nattklubben Pulse och sköt ihjäl gärningsmannen Omar Mateen. – Är det så ligger ansvaret på den misstänkte och bara den på den misstänkte, säger Orlandos polischef John Mina. — Så går det till i Amerika. Polisen, inte domstolarna, bestämmer vem som är skyldig.

Sverige: Flera åtgärder behövs för att komma tillrätta med kränkningar av romers mänskliga rättigheter i Sverige, fastslår Kommissionen mot antiziganism. I dag överlämnas deras betänkande Kraftsamling mot antiziganism till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). (VK).

Malmö/Lund: Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson åtalas för uppvigling sedan hon uppmanat folk att förstöra affischer i Sverigedemokraternas kampanj i Lund. (HD). Men — det gjorde hon alldeles rätt i. I själva verket det enda utspel jag uppskattat, annars brukar hon lägga all sin energi på att skälla på den autonoma lundavänstern. Blir det böter blir det säkert också insamling.

Malmö/Lund: Nazisten Andreas Karlsson och en 29-årig man kommer att åtalas för mordförsök på Möllan i mars 2014. Vid den uppmärksammade händelsen överfölls fyra personer, bland dem MFF-supportern Showan Shattak som skadades svårt (SDS). Yesss. Men att det skulle ta så orimligt lång tid säger onekligen något om vad polisen prioriterar.

Konsten: Bob Dylan.

 DYLAN

 The Freewheelin’ Bob Dylan, skivomslaget. Bättre än hans målningar.

***

One comment on “Krönika #825. Don´t look back.

  1. Pingback: Krönika #990. Nobelpriset till Bob Dylan! | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 20 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: