Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #823. Bankkris kan utlösa revolution.

Världen: Turkisk polis stoppar Pride med tårgas. Tårgas har avfyrats mot flera hbtq-personer som samlats för Transpride i Istanbul. Nu stoppar polisen evenemanget och förhindrar kommande Gaypride. Orsaken: det inträffar under fastemånaden ramadan och ”bedöms som osäkert”. Denna vidriga regim.

Världen: Frankrikes premiärminister har förbjudit demonstrationer mot försämringarna i arbetsrätten med hänvisning till risken för våldsamheter. Så urholkas demokratin.

Sverige: Blir det bankkris har bankerna numera ”fått rätt” att ta kundernas besparingar. Det kallas bail in. Tidigare har staten gått in med pengar för att rädda bankerna, s.k. bail out. Det rimligaste vore naturligtvis att nationalisera bankerna, och en bankkris är ett bra tillfälle. Kapitalismen kan inte reglera sig själv som nyliberalerna påstår, och kriser är i detta system oundvikligt. Att nationalisera bankerna vore inte bara ett sätt att skydda kunder och småsparare och vanligt folk, utan ett första positivt steg i projektet att avskaffa kapitalismen och dess kriser, vilket för varje dag blir allt mer påkallat.

Om kunderna plötsligt får sina privata konton tömda av misslyckade banker kommer det i bästa fall att utlösa revolution, till och med här i gamla Svedala. Där går nog gränsen kommer det att visa sig. Då blir det en ”million march” till Rosenbad!

ETC 1 

ETC 2

Sen får revolutionskommittén fundera på hur man ska gå vidare. Rojavas autonoma rådsdemokrati och demokratiska konfederalism kan användas som föredömligt exempel, och både stat och kapital blir då i praktiken överflödiga.

Malmö/Lund: Stor skatetävling i Malmö i helgen. Skate Malmö ställer till med tävling i helgen och bjuder in skejtproffs från hela världen. Alexis Sablone från New York är en av dem (SDS).

Konsten: Den senaste målningen. Tydligen inte helt färdig med ovalmotivet.

 

ovalxtra

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 19 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: