Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #822. Svensk martyr i Kurdistan.

Världen: Över 20 000 protesterar mot rasism. Tusentals människor bildade mänskliga kedjor i en protest mot rasism och för mänskliga rättigheter i flera stora tyska städer på söndagen. Manifestationerna hålls efter en ökning av antalet hatbrott mot flyktingar och migranter som kommit till landet. Angreppen mot asylmottagningar ökade femfaldigt i fjol. Organisatörerna bakom manifestationerna uppger att över 20 000 personer bildade mänskliga kedjor i Berlin, Hamburg, München, Leipzig och Bochum.

Sverige: Sverige har fått sin första martyr i kampen för kurdernas frihet. En 36-årig man från Örebro har dödats i strider mellan kurdiska peshmerga och iranska armén i en by nära staden Shno i iranska Kurdistan, rapporterar Nerikes Allehanda. Även fem peshmergasoldater dödades i striderna. Den kurdiska nyhetsbyrån Rudaw skriver att örebroaren ”var en peshmergaveteran som bodde i Sverige och nyligen återvände till iranska Kurdistan och Shno för att besöka släktingar”. Den dödade var politisk flykting i Sverige och medlem i det iransk-kurdiska partiet KDPI, enligt Nerikes Allehanda.

Sverige: Det finns ett talesätt inom journalistkåren: ”Om en hund biter en man är det ingen nyhet. Men om en man biter en hund, då är det en nyhet”. Nu har det hänt. Man bet hund – har fått tillbaka djuret.Vittne filmade hur en man utsatte sin hund för slag sparkar och bett. Mannen är polisanmäld misstänkt för djurplågeri men har fått tillbaka hunden rapporterar BLT. Mycket riktigt – det blev en ”nyhet”!

Malmö/Lund: Rekordmånga går på museum i Malmö. Malmö museer slår besöksrekord igen. Vårens siffror pekar mot 50 procent fler besökare än toppåret 2015. Nu är vi med i ”big five”, säger museichefen Katarina Carlsson (SDS).

 Konsten: A picnic in the Arts. Somrig bild i Artnet.


picnic

Hanna Martin and Aliza Sena at the Glass House Summer Party. Courtesy of photographer Carl Timpone/BFA. Courtesy Artnet.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: