Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #821. Konstens villkor under kapitalismen.

Världen: Nu har det hänt igen. Minst åtta syriska flyktingar, varav flera barn, sköts ihjäl av turkiska gränsvakter när de under söndagsmorgonen försökte ta sig över gränsen till Turkiet. Det uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som är baserat i Storbritannien (dn). Bryt med Turkiet och erkänn PKK/Rojava, Margot Wallström! Och gör det nu!

Sverige: Sifo: Alliansen större än de rödgröna. Moderaterna går framåt och är det största partiet i Sifos senaste opinionsmätning. I övrigt är det små förändringar bland väljarna. Mätningen publiceras i Göteborgsposten och Svenska Dagbladet. En mycket oroande utveckling. En borgerlig regering en gång till tål inte Sverige. Det lilla som återhämtats under den senaste perioden försvinner och alla utom överklassen får det sämre, igen. Löfven måste ta hjälp av (v) och (fi) om katastrofen ska kunna undvikas. Och den radikala utomparlamentariska vänstern, Sveriges enda hopp, måste gå till offensiv på bred front!

Malmö/Lund: Hildegun Persson frågar i SDS hur man får bygga i Professorsstaden.”I närheten av Botan, bland gamla villor och diskreta hyreshus, pågår sedan ett år tillbaka en märklig byggnation. En veranda i två våningar har byggts på ett hyreshus i tegel. Det ser ut som man har ”tagit vad man haver” just där och då i fråga om fönster och dörrar och genomskinliga glaskuber från 70-talet.Men det måste väl finnas ett godkännande av vår stadsarkitekt? Mest överraskar en bred trappa i räfflad svart plast som i sju trappsteg går ner till trottoaren. Den sammanhänger i sin tur med ett vidsträckt altandäck i samma plastmaterial, med tak som liknar en uterestaurang. Flera hus vid gatan är redan kulturmärkta, tyvärr var inte det numera förstörda hyreshuset det. Hur får man bygga i Professorsstaden i Lund?” (SDS).

Men smaklös lyxrenovering med RUT och ROT är inte det största problemet. Lund har 40.000 i bostadskö. Professorsstaden behöver förtätas och hus som står tomma under vintern måste användas, hyras ut eller tvångsförvaltas.

Konsten: De flesta konstnärer ställer aldrig någonsin ut på biennaler och mässor. Många hankar sig fram på extrajobb, stipendier och enstaka uppdrag. För trots att en konstnärsutbildning brukar vara minst fem år, garanterar den varken framgång eller inkomster. Flera ger upp och börjar efter ett tag arbeta med något annat. Greta Weibull: ”Jo, men att över huvud taget söka sig till ett konstnärsliv, det gör ju bara en viss typ av personer. Det krävs kulturellt kapital för att våga betrakta kultur eller konst som ett möjligt yrkesval: att ha föräldrar som hejar på och uppmuntrar när du vill bli konstnär. Men det handlar också om klass, en ekonomisk säkerhet att kunna falla tillbaks på: kanske inte en svinrik familj, men ändå. De flesta av oss, jag och mina kurskamrater på Mejan, har varit av samma sort: trygg, svensk medelklass. På det sättet är jag naturligtvis privilegierad. Men, att konsthögskolorna inte fattar att detta är deras blinda fläck: de måste bredda rekryteringen!” (hd.se). Konstens villkor under kapitalismen.

 

DavidKlasson2

 

Courtesy David Klasson.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: