Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #819. Ljuset kommer från Lund!

Världen: — Trots Greklands ekonomiska svårigheter så har landet räddat liv, säger FN-chefen och kräver att det internationella samfundet ställer upp för Grekland ”och inte låter landet ensamt få bära bördan”. Nya nödlån är beviljade och den mest akuta ekonomiska krisen verkar vara under kontroll. Detta tappra och solidariska folk får äntligen litet välförtjänt andrum.

Sverige: Petter Larsson om Göteborg 2001: ”Vi såg en illa förberedd och livrädd poliskår som kastade gatsten på demonstranter och misshandlade folk till höger och vänster. Som körde vapen i ansiktet på sovande tonåringar och kastade sexistiska och rasistiska okvädingsord omkring sig. Som olagligen ringade in hundratals fredliga demonstranter och höll dem i timtal. Som vittnade falskt. Och som för första gången i modern tid sköt skarpt mot demonstranter och var millimeter från att döda en ung man. Bara för att sedan förvanska en bevisfilm i rätten, så att de framstod som mer hotade när de sköt än de i själva verket var. /…/


kravall

Vid tre tillfällen utbröt kravaller på några minuter vardera men polisbrutaliteten pågick oavbrutet i tre dygn. Foto: Anders Deros.

Generation Göteborg tog rejält med stryk i politiken, i pressen och på gatorna. Men deras jämlikhets­patos har förmodligen starkare stöd i dag” (AB).

Malmö/Lund: Världens mest briljanta ljusstråle tänds i Lund. När Max IV-laboratoriet öppnar i Lund på tisdag är det med förväntningar om stora vetenskapliga genombrott som kommer att påverka vår förståelse av hur naturen fungerar liksom vår vardag (svd.se). Ljuset kommer från Lund.

Konsten: Nya Tate Modern – större, bättre och mer utmanande. Världens populäraste museum för samtida och modern konst har nu blivit ännu större när nya Tate Modern öppnade i London.

 nya tate

Courtesy Tate Modern.


Just nu läser jag:”Democratic Autonomy in North Kurdistan”. Tatort, New Compass 2013. Rekommenderas. Finns givetvis på India Däck Bokcafé i Lund!  PS. missa inte Anders Svensson/zaramis dagbok från Göteborg 2001. Där får du veta vad som egentligen hände.


love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 juni, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: