Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #814. Brunkolsprotest mot Rosenbad.

Världen: Bernie verkar tyvärr inte bli president, vilket inte heller var väntat. Men den kampanj han genomfört har förändrat USA, och framförallt dess syn på socialismen. Bra jobbat, Sanders! Vi älskar dig.

Sverige: Goda nyheter. Temperaturer upp mot 20 grader och inget regn. Det är prognosen inför midsommar!

Sverige: Strax efter tio på onsdagen gick flera personer i byggarbetarkläder fram till entrén vid Rosenbad, enligt en film som Expressen publicerat. Två personer lyckades med stege ta sig upp på taket till entrén, men vakter stoppade flera andra. Trots flera vakter på plats lyckades andra aktivister sedan kasta upp en banderoll som vecklades ut av de två personerna på taket. På banderollen stod texten ”Vi låter kolet ligga” tillsammans med partisymbolerna för Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Aktionen skedde samtidigt som partiledardebatten pågick i riksdagen, inte långt från Rosenbad (svd.se).

Sverige: Ingen bra dag för Åkesson. Orlandoattacken mot hbtq-rörelsen diskuterades i riksdagen. Gustav Fridolin hade hittat ett citat av vice talmannen Björn Söder, SD, från 2007, när han var partisekreterare, där han kallade Pride-festivalen för ”ett perverst homosexarrangemang”. Åkesson hade uppenbara problem med att klara attacken. (Expr.)

Malmö/Lund: 40 tvingas gå när Intel bommar igen i Lund. Intel stänger nämligen sitt kontor i Lund, vilket berör ett 40-tal anställda. Det var 2013 som Intel tog över ett 50-tal anställda från ST-Ericsson i samband med att bolaget styckades upp mellan Ericsson och ST-Microelectronics.

Konsten: Den farliga konsten. Det är den 18 juli 1937. I München öppnar ”Die Grossen Deutschen Kunstausstellung” som visar konst sanktionerad av nazistpartiet. Konventionellt landskapsmåleri, realistiska porträtt. Dagen därpå, i samma stad, öppnar en helt annan konstutställning: ”Entartete Kunst”. Modernistisk konst, som med regimens vokabulär är degenererad, visas upp med häcklande utställningstexter på väggarna. Allt är iscensatt av riksministern för propaganda och allmänhetens upplysning, Joseph Goebbels. Signalerna kunde inte vara tydligare. Rätt konst här, fel konst där. /…/ För det är ju så, att den konst vi idag helt obekymrat räknar till modernismens och den västerländska kulturhistoriens viktigaste uttryck för mänsklig erfarenhet förföljdes och brändes av sin samtid. Så snart vi sätter yttrandefriheten på undantag drabbas vi alla av censurens galna godtycke – det gäller nu liksom då (hd.se).

 

nazi2

Hitler och Goebbels beundrar en heltysk, ofarlig tavla.

***

I övrigt anser jag att djurparker och cirkusar ska bort. Fria har ett par bra artiklar i ämnet.

 love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: