Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #813. En annan dimension.

 Världen: ”Det är en märklig allians som vi nu ser konturerna av: Islamiska staten och Donald Trump jublar i kapp över massmordet på en gayklubb i Florida. Men egentligen är det inte så förvånande, eftersom båda lever på splittring och hat”, skriver Michael Winiarski i DN.


trumpkkk


Sverige: Nationella samordnaren har nu helt grävt ner sig i en psykologisk förklaringsmodell av terrorismen.  Ska man skratta eller gråta? Man verkar inte ens ha övervägt att intervjua terrorister och f.d. terrorister – där, om någonstans, finns svaren. Och det handlar om ideologi, inte psykologi. Ideologier som logiskt leder fram till terrorism, utövad av stater eller av individer, är högerextremism och jihadism – däremot inte socialism i allmänhet eller konventionell islam. Fascism och IS-jihadism kan inte bekämpas med ord utan enbart med vapen. Något för ”experterna” att begrunda.

Malmö/Lund: Fysikermöte i Lund. Partikelfysikerna har inte full koll på den värld som utgör 95 procent av massan i universum, skriver Sydsvenskan. De tror sig veta att det finns en mörk energi som får galaxerna att röra sig allt snabbare från varandra. Och en mörk materia som endast märks genom sin oerhörda dragningskraft. De vet inte vilka partiklar denna mörka materia består av, men är fast beslutna att ta reda på det.

 Jag tror frågan är fel ställd. Det rör sig inte om ”mörk materia” utan om en annan dimensions eller ett annat universums närvaro – som inte kan tolkas i vårt eget universum eller i vår egen dimension. Jag kan ha fel, men jag kan också ha rätt. Time will tell.

Konsten: Konstvärlden har reagerat på massakern i Orlando på flera olika sätt. Regnbågsflaggan är ett tema, och här finns regnbågsfärgerna på Sydney Harbour Bridge, bredvid Operahuset.


sydney

Sydney Harbour Bridge. Courtesy Artnet.

Vinjett2

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 14 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: