Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #811. Polisrosorna i Göteborg 2001.

Världen: 15 år sedan Göteborgshändelserna 2001. ”Den kollektiva bestraffningen av den utom­parlamentariska rättviserörelsen, att alla som var på plats drogs över en kam. Den ­ensidiga medierapporteringen. Polisen har all anledning att ­vara självkritisk, liksom rättsväsendet. Att Socialdemokraterna delade ut rosor till polisen och tackade för insatserna blev själva sinnebilden av den arroganta makten”, skriver Somar Al Naher i AB.

Jag var själv där. De uppblåsta ”kravallerna” varade bara i några minuter, jämfört med polisbrutaliteten som varade hela dagarna och nätterna tvärs igenom händelserna och de skandalösa skenrättegångarna efteråt som varade i flera år. Den ende som kunde känna sig nöjd var krigshetsaren George W Bush. Utan den olagliga inspärrningen av aktivister på Hvitfeldska hade det inte blivit några oroligheter alls. Ett fiasko för svensk juridik och en källa till rättmätig vrede för vänstern än idag. Inget glömt, inget förlåtet.


 

Europeiska rådet

Polisrosorna.  Foto courtesy Mark Earthy/SCANPIX

 

Sverige: En dom från förra året har fått stora konsekvenser. Försäkringskassan använder den för att spara in på personlig assistans för funktionsnedsatta. Nyligen har två advokater från varsitt assistansbolag valt att gå till domstol för att få fallet prövat igen, genom en resningsansökan (SDS).

Sverige: Pilotstrejken fortsätter. Nattens förhandlingar mellan parterna i pilotstrejken har strandat. Det innebär att strejken fortsätter under måndagen. 230 flighter ställs in och 27 000 resenärer berörs (AB).

Malmö/Lund: Orlandodådet. Ett hundratal personer hade sökt sig till Triangeltorget. Där talade flera personer, bland annat Filip Filipek från Malmö Pride.– En riktad attack mot HBTQIA-personer som jag inte hört talas om innan i samma omfattning i ett västerländskt land, säger Filip Filipek (SDS).

Konsten: Smålandsposten tar upp konstkonflikter i det offentliga rummet. Själv har jag erfarenhet av graffitikonstens reception, som inte fungerade så länge som myndigheter och polis fick lägga sig i något dom inte hade kompetens till. Men så fort som nolltoleransen avskaffades och den konstnärliga yttrandefriheten återställdes blev graffitin socialt accepterad. När det gäller utplacering av offentlig konst, exempelvis skulpturer, är det viktigt att informera i förväg och låta allmänheten komma till tals. Det bästa är om inte allt redan är bestämt från högre ort och om allmänheten får olika alternativ att rösta på. 1%-regeln vid nybyggnation som avsätts till konstnärlig utsmyckning måste användas på ett sätt som tillfredsställer både konstnären och allmänheten, och den får inte missbrukas till ytlig kosmetika på en dålig arkitektur.

Ett stort problem inom nutidskonsten rent allmänt är dess arroganta elitism och förakt för hantverksskicklighet och  estetik som skapar onödiga motsättningar mellan konst och publik. Konstvärlden speglar sig själv i nacissistisk fåfänga och ser ner på publiken. Inte så fräscht om ni frågar mig.


 

3d-mural-graffiti-virus

Courtesy 3D mural virus graffiti.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 13 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: