Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #807. Existential Comics.

Världen: Redan för 50 år sedan kände oljebolagen till att atmosfären och därmed klimatet höll på att förändras på grund av ökande koldioxid beroende på förbränningen av olja visar tidigare okända dokument (AB). Oljeindustrin visste men gjorde ingenting. Det är lika bra att oljan snart är slut eftersom tydligen inget annat kan tvinga fram en övergång från fossila bränslen till förnyelsebara, men vi måste också tvinga fram ett slut på kapitalismen annars fortsätter bara rovdriften på annat håll. Grön kapitalism är en självmotsägelse. Naturen nickar instämmande.

Sverige: Trots att kontanter är ett lagligt betalningsmedel har bankerna i många fall gjort det svårare och dyrare för människor, organisationer och företag att använda kontanter. Inte ens hälften av landets bankkontor hanterar kontanter längre. Även antalet bankomater minskar, Sverige har idag näst minst antal bankomater per invånare i EU, skriver en insändare i NST, och i samma tidning går PRO till storms mot bankernas nonchalans och girighet. Vanliga kunder anses inte lönsamma och bankerna kräver samma avkastning som storföretagen i tillverkningsindustrin vilket är helt irrationellt.

Bankernas obefintliga samhällsansvar gör att det allmänna måste gripa in och ta över liksom man nyligen beslutat göra med underhållet av järnvägen och förmodligen kommer att göra med skolan.

Malmö/Lund: Sydsvenskan om Feministfestival i Malmö. – Hela festivalen är annorlunda från tidigare, vi är på tre olika ställen och inte bara på Moriskan. På vissa sätt är den seriösare. Vi försöker spegla den aktivism som har blomstrat sedan förra året, kring flyktingar och asylfrågor. Därför har vi till exempel juridik för aktivister på programmet. Vi har också jobbat mycket med mötesplatser i år (SDS). Det låter väl bra. Och snälla feminister, sluta genast att gräla inbördes!

Konsten: ExistentialComics.com är en rolig och radikal serie byggd på politik och filosofi. Kolla in!

 


excomics


Övrigt: Nästa längre artikel kommer att handla om graffitin i Lund och något om  dess historia från 1984 fram till idag. Har Du synpunkter, namn eller bilder, så tar jag tacksamt emot.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: