Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #803. Nationalisera bankerna!

Världen: Presidentvalet i USA. Det ser ut att bli Hillary mot Trump som de flesta gissat redan från början av detta skådespelsval. Men Sanders hade kunnat knäcka Trump, Hillary (som från början var republikan och t.om. kampanjade för högerextremisten Barry Goldwater) får det inte lika lätt. Båda är nyliberaler med Wall Street i ryggen och båda dessutom ett hot mot världsfreden. Ska detta kallas ett ”val”?

Sverige: SD vill inte vara med i nätverk mot rasism. Västerås kommun ska ansöka om medlemskap i en organisation för europeiska städer mot rasism. Sverigedemokraterna vill inte vara med. Beslutet togs i kommunfullmäktige efter en motion från Vänsterpartiet.– Kampen mot rasism behöver ständigt bedrivas om vi ska ha ett tryggt och jämlikt samhälle, sa Olle Kvarnryd, Vänsterpartiet, i kommunfullmäktige (vlt). SD förvånar inte.

Sverige: Stefan Löfven påstår att Sverige inte är ett klassamhälle. Men han vill inte (av någon anledning) byta med en fattigpensionär, vilket ju då inte skulle spela roll i detta jämlika samhälle. Ett klasslöst samhälle kräver en revolution – som sossarna inte alltid men under hela 1900-talet varit motståndare till.

Sverige:  I helgen överlämnades 41300 namnunderskrifter mot värdlandsavtalet till UD, och 2000 personer samlades till den största anti-Natomanifestaionen någonsin i Sverige (Proletären).

Malmö/Lund: Bröstbilder ställs ut i Lund. Elisabeth Ohlson Wallins fotografier av kända svenskar som visar upp sina bröst ska ställas ut på Kulturen i Lund (gp). Sist en erotisk utställning visades på Kulturen utsattes den för nazistisk skadegörelse.

Malmö/Lund: Nationalisera bankerna! Om bankernas utplundring av småspararna skriver Ingrid Håkansson i sds: ”Om jag tar ut etthundra kronor på mitt sparkonto (vilket jag är i min fulla rätt att göra) så kostar det etthundra kronor. Hundra procent. Tala om ocker. De gamla ’procentarna’ hade blivit gröna av avund”. Banken vet inte vad dom ska svara utan svamlar om ”tjänster”. Nej, det är ingen ”tjänst” att bli utplundrad för att direktörerna ska kunna leva i lyx. Nationalisera bankerna omedelbart – de har gått över anständighetens gräns för länge sedan.

Konsten: Cecilia Edelfalk på Bonniers konsthall t.om. 28 augusti..

 

edelfalk

Baby. Courtesy Cecilia Edalfalk,

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: