Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #799. Vår tids Gestapo.

Världen: I dokumentären om Muhammad Ali finns en känslostark scen där han märkt av sin parkinson utsetts att tända den olympiska elden vid USA:s OS. Han inte bara vann mot Staten och slapp mörda vietnameser, han fick sina VM-titlar tillbaka. Ett obeskrivligt moraliskt mod. Malcolm X skymtar i bakgrunden. Alla afroamerikaner känner stolthet. Bob Dylan kommenterar: ”Om måttet av storhet är att glädja varje människas hjärta, då var han sannerligen den störste. Han var på alla sätt och vis den modigaste, den snällaste och den mest storartade av människor.”

Världen: Dansk skepsis mot effektivare gränskontroller har sin grund i krigsåren. Planerna på att samordna de dubbla gränskontrollerna för tågresenärer över Öresund till en enda punkt på Kastrup riskerar att stupa på danskt motstånd. Skälet heter Gestapo. Danmarks erfarenheter från 1940-45 talar emot utländsk polis stationerad på dansk mark (SDS).

Sverige: På tisdag avger konstitutionsutskottet sin granskning av regeringens hantering av asylfrågorna. Strax före mötet ska inrikesminister Anders Ygeman (S) presentera fler detaljer kring en kommande utvärdering (vlt). Ska vi gissa att denna brutala politik får godkänt?

Malmö/Lund: Per Svensson försöker enligt sina egna ord ”smeta ner den röda fanan med blågul färg” och hänvisar till de gamla maoisternas svenska nationalism.  Han lyckas inget vidare. Ska jag tala för mig och mina kamrater har nationalismen aldrig utgjort en lockelse, och det gäller ända från ungdomen (jag hade t.om. ett ’världsmedborgarpass’) och till idag vid hög ålder. Men så var stalinismen aldrig ett alternativ för oss anarkosyndikalister. Vi står fast, när borgarna alltmer går mot högerextremism, inklusive Sydsvenskans ledarsida. Ett exempel är i samma tidning Skogkärs utnämning av Putin och Trump som fascister, han glömmer bara bort borgerlighetens förtjusning över Trump. Fascismen har alltid varit borgerlighetens reservutgång, dess plan B. Att moderater blir sd:are är numera vanligt, men säg den anarkosyndikalist som blivit renegat. Vår övertygelse håller för tidens tand menar jag som ännu vid nära 70 års ålder är aktivist. Samme Skogkär får sin hets mot Venezuela fullständig pulvriserad av vänsterpartister i artikeln ”Revolutionen i Venezuela smutskastas för att avleda uppmärksamheten från kapitalismens kris”.  Skogkär är bara en hyperreaktionär nolla som gnager på de fattigas ben. Skriva kan han inte heller.

Konsten: Hugo Chavez på en väggmålning i Venezuela.


chavez1229

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: