Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #796. Störst, bäst och vackrast.

Världen: Muhammad Ali har gått bort, 74 år gammal.

Cassius Clay var hans ”slavnamn” och Muhammad Ali tog sitt nya namn för att markera sin övergång till islam. Han var inte bara världshistoriens främste tvåfaldige tungviktsboxare i alla tider, en språkekvilibrist som ”dansar som en fjäril och sticker som ett bi” med en förmåga att rimma medans han pratade som förebådade rapping, utan han var också en av de modigaste förkämparna för de svartas rättigheter. När han vägrade att åka till Vietnam var det med orden ”Ingen vietnames har kallat mig nigger!”. För detta fick han fängelse och blev fråntagen sin VM-titel, som dock räknas än idag. Mot slutet av sitt liv drabbades han av Parkinson. Här är ett av hans berömda citat:

”Jag har inget att förlora på att stå fast vid min övertygelse. Jag hamnar i fängelse, än sen? Vi har varit i fängelse i 400 år”.  – Muhammed Ali, (f. 1942) afroamerikansk världsmästare i tungviktsboxning, vägrar Vietnam-värnplikt 1967.

Han var verkligen störst, bäst och vackrast.

Muhammad_Ali_NYWTS

Sverige: Statsminister Sefan Löfven (S) bjuder in till flyktingtoppmöte tillsammans med president Barack Obama.– Det är ett erkännande av den linje som regeringen driver, säger statsminister Stefan Löfven. Jaså? Ett erkännande av idiotstopp för asylsökanden?

Malmö/Lund/Citatet: ”Jag är inte riktigt förtjust över att man är så lyhörd för opinioner”. —Anders Ebbesson (MP), ordförande i utbildningsnämnden i Lund, SDS 26/5 2016.

Konsten: Veckans mest oväntade kulturtrend är förekomsten av symaskiner både på bioduken och i konstmusiken. P1 Kultur undersöker symaskinens hämndpotential i filmen The Dressmaker och som politiskt instrument i Ulrika Segerbergs och Katrin Plavčaks ljudperformance Rostrum, skriver SR.

Men den mest berömda symaskinen i min värld är anarkisten och feministen Emma Goldmans (1869-1940). Den hade hon ständigt med sig på alla sina agitationsresor för att kunna tjäna sitt uppehälle var som helst. Mot slutet av sitt liv övergick hon från symaskin till skrivmaskin och resultatet blev bl.a. självbiografin ”Living my Life”. Hennes bok ”Vision on Fire” om spanska revolutionen finns på India Däck Bokcafé i Lund. Lägg märke till med vilken lätthet jag kommer in på just det ämnet!  🙂


vision

 

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 3 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: