Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #792. SD tappar röster.

Världen: Drygt 18 miljoner människor i Indien lever i slaveri enligt Global Slavery Index – att jämföra med de svarta slavarna i USA som var 10 miljoner. ”Världens största demokrati” kallas Indien ibland för – men bara för de rika. Slaveriet i världen efter 1865 har ökat, inte minskat som man skulle kunna tro.

Sverige: SD tappar mest röster. I senaste opinionsmätningen från SCB får S 29,5, M 24,7 och SD 17,3, (-2,6). De rödgröna är större än Alliansen och SD går mest bakåt.

Malmö/Lund: ”Vi ser omvandlingen av Kirsebergsanstalten till ett flyktingfängelse som en konkret handling i kriminaliserandet av dem som tvingas fly och riskera sina liv för frihet. En handling som kan få dödlig utgång för många oskyldiga människor. Vi kräver därför att planerna på att öppna flyktingfängelset på Kirseberg stoppas, och att den dödliga svenska deportationspolitiken får ett slut”, skriver Aktion mot deportation Malmö.

Konsten: Forbes Pigment Collection på Harvard University i USA är sedan 1927 den största samlingen ovanliga färgpigment, uppemot 4000 originalfärgstoffer som används till konservatorarbeten med målningar. Tekniker som Raman spektroskopi, masspektroskopi och elektronmikroroskopi tas i bruk för bestämningen av den exakta kemiska sammansättningen av varje pigment. Här finns bland annat sällsynta färger som Lapis Lazuli (blå färgsten dyrare än guld) och Mumiebrunt (brun hartsfärg). Den djupröda Brazilwood, gul Quercitron, klarrött Drakblod och klarrött Annatto är alla växtpigment; Emerald Green är ett kopparämne av acetoarsenit.

Läs mer om ämnet i artikeln Färgupplevelser på denna blogg!


 

pigments_Photo-Jenny-Stenger_IMG_2951_PR

Courtesy Forbers Pigment Collection.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: