Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #788.Den humorfria polisen.

Världen: Utrikesminister Margot Wallström vägrar att fördöma den turkiska regimens statsterrorism mot minoriteter. Dessutom likställer Wallström den kurdiska frihetskampen med terrorism. Det framkom under riksdagens frågestund i torsdags förra veckan. (aktuelltfokus).

Helt fel och under all kritik. Ta bort PKK:s terroriststämpel, erkänn och stöd Rojava, bryt med Turkiet!

Sverige: Under dagen har asylsökande på flyktingboendet Restad Gård i Vänersborg samlats och demonstrerat mot ett utvisningsbeslut. På onsdag, den 1 juni, kommer tusentals asylsökande inte längre ha rätt till dagersättning eller plats på asylboenden, då nya asylregler träder i kraft. Migrationsverket har informerat cirka 4 500 berörda personer och av dem bor omkring 1 500 på asylboenden. Migrationsverket har bestämt att ett 30-tal asylsökande på Restad Gård, främst somalier, ska utvisas från Sverige. Eftersom en ny lag träder i kraft den 1 juni får de då inte längre bo kvar på Restad Gård och därmed har de inget boende, ingen mat och de får lämna tillbaka nycklarna. (SR).

Sverige: Det är inte utan en viss tillfredsställelse jag konstaterar att Fria Tidningen kommit fram till samma åsikt som jag tidigare framfört om Torgny Segerstedt-institutets rapport över ”våldsbejakande extremism”. Den har en helt annan intellektuell kvalitet än de föregående. Den är nyanserad, analyserande och vågar också problematisera det liberala våldet. Vilket gjort högern rasande. Bara en sån sak visar ju att man är på rätt väg.

Malmö/Lund: En man klädd i polisväst och grismask tände en bengal inför Malmö FF:s fil. dr.match mot Falkenberg i går. Nu riskerar han inte bara straff för bengalbränningen – utan även fängelse, skriver Kvällsposten.– Att ta på sig uniform och ge sken av att vara polis är olagligt, säger Jonatan Holst, pressekreterare hos justitieministern Morgan Johansson till tidningen. Trams. Polisen saknar som vanligt humor.

Malmö/Lund: det var doktorspromovering i Domen idag, och som vanligt sköt man salut med kanoner (lösa skott). En turist frågade mig ”Vad är det som smäller?” Jag kunde inte låta bli att svara ”Revolutionen!” Bilden t.v. är jag vid promoveringen 1996. Med lagerkrans, frack, diplom och allt…

Konsten: Jag vet inte mycket mer om denna bild än att scenen är Första Internationalen. Upphovsman och årtal okänt; ser ut att vara akvarell/gouache, förmodligen en tidningsillustration. Man känner genast igen Michail Bakunin till vänster, men vem den ljushårige mannen är vet jag inte. Kanske kan bloggläsarna tipsa? Och vad gör dom egentligen? Första intrycket är att de kommer varandra tillmötes med en kram…eller för att slåss? En örfil? Sekreteraren i bildens underkant ser närmast blaserad ut, så det rör sig nog om det förra. Bakunin är fryntlig och välmående och ovanligt välklädd men hans kontrahent är dyrare ekiperad. Kanske är det bara två talare som avlöser varandra i denna arbetarklassens första internationella organisation.


Michail-Bakunin


Vidare: Jämför dessa bilder: Bakunins kontrahent (t.v.) och den italienske frihetskämpen Garibaldi (t.h.) Det kan vara han, eller vad tycks? Att dom kände varandra är ett faktum, men att Garibaldi talat på Internationalen, om han nu gjorde det, var nytt för mig. Se där, det blev ju en liten, liten bildanalys.

okänd   garibaldi22Dagens citat: ”Då kommer en tiggare fram//och talar om klassernas kamp…” — Nationalteatern/Tältprojektet.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: