Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #786. Rojava, inte Turkiet!

Världen: Den utlösande faktorn till den pågående protestvågen i Kazakstan är en jordreform som innebär att mark kan säljas och hyras ut till utländska investerare. Något som drabbar de lokala bönderna hårt och som dessutom uppfattas av de flesta kazaker som ett hot mot deras nation och en kränkning av urgamla traditioner. Aldrig i Kazakstans historia har mark kunnat ägas privat, den har alltid setts som gemensam egendom tillhörande dem som lever på och brukar jorden. De flesta som demonstrerar är arbetarklass, fattigbönder och trasproletärer. Protesterna har en tydlig klassnatur och vänsterprägel, skriver Per Leander.

RojavaL

Världen: Skulle vi inte kunna alliera oss med folket i Rojava i stället för med regimen i Turkiet? frågar Kalle Holmqvist i en recension av Joakim Medins bok Kobane (Leopard förlag). Jo det skulle vi kunna. Bryt med Turkiet, stöd Rojava! I en artikel i den kurdiska nättidningen Kurdish Question talas det om många hundra européer och uppemot 300 svenskar som strider mot IS/Daesh på kurdernas sida. De är verkliga hjältar (bild ovan courtesy Kurdish Question), liksom de som slogs i Spanien och volontärerna i Chiapas. En svartröd tråd binder dem samman.

Sverige: Peter Eriksson (mp) blir ny bostadsminister. Enligt Boverkets prognos behövs ytterligare 700 000 nya bostäder fram till 2025. Låt se vad Peter kan uträtta.

Malmö/Lund/Konsten: Moderna Museet (f.d. Rooseum) stannar i Malmö och finansieringen är klar. Strategin att blanda historisk och nutida konst har varit mycket lyckad och borde tas efter av Lunds Konsthall som fortfarande verkar gå på sparlåga.

 

ModernaMalmö

Moderna Museet i Malmö.

Övrigt: Varje gång Du går in på denna blogg blir det ett ryck i besökstatistikens staplar och mitt humör höjs med motsvarande enheter. Konst & Politik älskar dig. Ha det så skönt i högsommarvärmen kära bloggläsare!  ❤

* * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 maj, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: