Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #784. Skända flaggan!

Världen: Iraks regeringsstyrkor anfaller nu IS-fästet Falluja på alla fronter. Operationen för att återta staden från terrorgruppen startade i gryningen. ”Vi inleder operationen för att befria Falluja”, twittrar han och tillägger att IS inte har något ”annat val än att fly”.

Sverige: Polisen har anvisat nazistiska ”Folkets demonstration” till Raoul Wallenbergs torg i Stockholm där de fick samlas i söndags med sin nazipropaganda. Att nazister ska demonstrera på människorättsaktivistens plats, han som räddade tusentals judar under andra världskriget, är naturligtvis upprörande men också väldigt typiskt för polisen som inte har vanliga människors spärrar mot högerextremism (Expr.)

Malmö/Lund: Det finns en oerhörd humortradition i Lund. I höst hålls den folkkära festivalen Lund Comedy Festival (Lundagård.se).

Konsten: ”Vågar ingen gör politisk konst längre? När jag nyligen besökte Malmö konsthögskolas årsutställning, där elever från samtliga årskurser får en chans att visa upp ett eller flera verk ur sin produktion, förvånades jag mest över hur tamt och intetsägande nästan allting var. Det var liksom ingen som ville säga någonting. Stora, abstrakta målningar i bleka färgskalor och oklara installationer bestående av objekt, till synes slumpvis utplacerade i rummen. ”Materialkonst”, för att citera en bekant inom konstvärlden”, skriver Sara Berg i Expressen.

Ja, detta är ett problem som kommit sig av postmodernismens relativism, den hantverksmässiga målarkonstens försvinnande på konsthögskolorna och det allmänna högerklimatet. Inte utan att man längtar till 1970-talet och dess vitala och uppkäftiga politiska konst.

skanda_flaggan-kopia-2-400x568

Courtesy C J DeGeer

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: