Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #781. Hokusai.

Världen: Att sjunkande oljepriser och långvarig torka skulle bevisa att ”socialismen inte fungerar” i Venezuela är nog Mats Skogkär et consortes ganska ensam om att tycka. Intressant det där, att glädja sig åt andras olycka. De fattiga ska veta sin plats och om de försöker resa sig ur misären står Skogkär där beredd med ett skadeglatt hånflin. Under USA:s finanskris var han inte så kaxig. Den kommer tillbaka. Socialismen kommer att överleva både kapitalismen och illvilliga mikrober som de borgerliga ledarskribenterna.

Sverige: Mastsabotagen fortsätter med oförminskad styrka. Det var vid lunchtid som ett vittne hörde av sig till polisen. Personen hade sett en man klättra halvvägs upp i en mast i Nacka. Polisen ryckte ut och påträffade en man i närområdet. När mannen skulle gripas uppges han ha bitit en polis. Mannen ska också ha spottat och försökt slingra sig ur polisernas grepp. Det här börjar bli riktigt spännande. Säpo är säkert besviket över att mannen är svensk och inte rysk. Eller islamist, insha’allah.

Sverige: En SD-politiker i Jönköping döms till villkorlig dom och samhällstjänst för att ha bitit sin dotter. Han ska dessutom betala skadestånd till sin dotter. Det var i november förra året som SD-politikern bet sin egen dotter i armen. Bit en polis istället nästa gång hörru! ”Hjälp polisen – slå dig själv” sa Lars Hillersberg en gång. Hjälp polisen – bit dig själv!

Malmö/Lund: Ett spel ska få Lundabor att engagera sig i det framtida Lund. ”Future City Game” heter spelet där Lundabor tävlar mot varandra om hur Lund kan utformas på bästa sätt. Det är bara det att Lundaborna är alldeles FÖR engagerade i sin stad, särskilt med att skydda den från samhällsplanerarna. All makt i Sverige utgår från folket, buhu, så nu bjuder vi på lekar istället så att dom glömmer vem som har makten. Ska det absolut spelas vill jag rekommendera Medieval City Game.

Konsten: Marinmåleriet sägs ha hamnat i marginalen i vår postkonstepok. Men ingen slår Katsushika Hokusais (1760-1849)  vågor. Vem kan måla så idag?


hokusai

Träsnittet ”Under vågen utanför Kanagawa”, ca 1832, är Katsushika Hokusais mest berömda verk. Foto: Wikimedia.

* * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 maj, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com