Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #778. Refugees Welcome Index.

Världen: De allra flesta människor (80%) välkomnar flyktingar, och många skulle även vara beredda att ta emot dem i sina egna hem. Det visar en ny undersökning utförd på uppdrag av Amnesty International. Den nya Refugees Welcome Index, baseras på en global undersökning som utförts av det internationellt erkända opinionsinstitutet Globescan och innefattar svar från över 27000 personer. Indexet rankar 27 länder från alla kontinenter och är baserat på människors vilja att låta flyktingar leva i deras länder, städer, stadsdelar och bostäder. Undersökningen visar att människor säger att de är villiga att göra stora ansträngningar för att välkomna flyktingar. Den visar också hur den politiska retorik som ofta är negativ gentemot flyktingar inte stämmer överens med den allmänna opinionen.

– Siffrorna talar för sig själva. Människor är redo att välkomna flyktingar, och regeringarnas reaktion på flyktingkrisen stämmer inte överens med de åsikter de egna medborgarna har, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty.- Refugees Welcome Index exponerar hur regeringar har spelat kortsiktiga politiska spel, med livet som insats för de människor som flyr från krig och förtryck. Regeringarna måste ta till sig de här resultaten som tydligt visar att de allra flesta människor både är villiga och redo att välkomna flyktingar i sitt land. Kina toppar Refugees Welcome Index, följt av Tyskland och Storbritannien. De länder som ligger längst ner på listan är Ryssland, Indonesien och Thailand.

Mer än hälften av de tillfrågade i Tyskland (57%) sa att de skulle ta emot flyktingar i sin närhet, och ytterligare en av 10 skulle välkomna dem in i sina hem. Nästan alla tillfrågade i Tyskland (96%) uppgav att de skulle acceptera flyktingar i sitt eget land, men endast tre procent säger att de skulle vägra dem inträde (Amnesty International).

Sverige: Judith Kiros i Flamman skriver om Miljöpartiets kongress: ”Slutsatsen efter helgens kongress är att partiet tänker fokusera mer på miljön. Men några dagar efter att Fridolin höll sitt tal stoppade miljöaktivister Vattenfalls elproduktion i Tyskland i protest mot försäljningen av brunkol. Aktivisterna lade sig på marken, blev slagna av polisen. Kanske borde de båda språkrören åka ut dit och se hur konfrontation och systemkritik i miljöns namn faktiskt kan gå till”.

Nej, i MP är det ”grön kapitalism” som gäller – vilket är ett falsarium. I stället väljer miljöpartispråkröret Gustav Fridolin att i medierna kommentera miljöaktivisternas modiga protester i Tyskland med orden ”Jag sitter i en regering och det innebär att jag kan ju inte försvara någon olaglig aktion” respektive ”Det är ganska självklart att jag inte försvarar olagliga aktioner” (Arbetaren).

Malmö/Lund/Konsten: Superflex.

Lunds konsthall 28 maj- 18 september. Vernissage 27 maj kl. 18-20. En högaktuell utställning om folkvandringar och nationell tillhörighet: Vad är äkta? Hur definieras värde?

Konsthallen

The Parley, 2016. Digital film, 12 min. (Courtesy of Gallery 1301PE, Los Angeles and Nils Stærk, Copenhagen.)

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 19 maj, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: