Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #776. Anarkistisk konst: Magdalena Nordin.

Världen: Presidentvalet. Det är mycket jämnt mellan Sanders och Clinton just nu. I Kentucky fick Clinton 46,8% och Sanders 46,3%, i Oregon fick Clinton 46% och Sanders 54%.

Sverige: ”Det är riktigt dåligt att f.d. DN-chefen Hans Bergström som liberal väljer att ha kontakt med ett främlingsfientligt parti. Att påstå att det är detsamma som att föra dialog med andra partier i riksdagen stämmer helt enkelt inte, SD är inte ett parti som andra”, säger Carin Jämtin (s). Verkligen inte. Nya SD-skandaler, senast skumraskspelet kring Samtiden, står som spön i backen. Dessa nynazister i slips borde kastas ut ur riksdagen och förpassas tillbaks under den sten dom krälat fram ifrån.

Sverige: Ådalsmarschen ny tradition. ”Tanken är en samlingspunkt för de olika organisationerna på vänsterkanten”, säger Urban Bolander, ordförande i Föreningen Ådalsmarschen som är huvudarrangör till demonstrationen med samma namn som hålls 14 maj i Ådalen. De vill ena en splittrad arbetarrörelse i kamp för de krav som är lika aktuella idag som vid skotten i Ådalen för 85 år sedan. I år är det 85 år sedan militär öppnade eld mot en arbetardemonstration mot strejkbryteri i Ådalen. Fem arbetare dog men trots det var det demonstrationens organisatörer, varav flera var kommunister, som dömdes till straffarbete. Händelserna i Ådalen utlöste en våg av proteststrejker och markerade början på en tid av hårdnande klasskamp i hela Sverige (Proletären).

Malmö/Lund: Stadsvandringen ”Det Radikala Lunds Historia” i går blev alltså en succé och det kommer antagligen en repris nästa år. Ni kan läsa hela berättelsen här.

Konsten: Magdalena Nordin, feministisk och anarkistisk konstnär från Umeå, får Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium på 100 000 kronor. Magdalena Nordin är född 1980 i Umeå. Hon är utbildad på Konstfack och tog sin master 2009 i Fri konst i Stockholm.

Hon arbetar med text, video, foto, konceptkonst, måleri och performance. Många av hennes arbeten verkar utanför konstvärlden och ibland utan konstnärlig avsändare. Hennes sätt att arbeta har koppling till situationismen där konstnären använder metoden att förvränga verkligheten, skapa förvirring för att väcka frågor och få en passiv åskådare att bli kritisk.

”Mitt konstnärskap är starkt präglat av min uppväxttid med politisk medvetenhet, veganism, anarkism och gräsrotskultur. Jag har valt att bo i Norrland och influeras av den omgivning som finns här”, säger Magdalena, som bland annat uppmärksammats under sitt alias som bloggaren Lena Gerner och för den egenproducerade dokusåpasatiren Kulturkampen (NSD).

 

kulturkamp

 

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 18 maj, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: