Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #774. Portugal vill ta emot FLER flyktingar.

Världen: ”En insurrektionell massrörelse sprider sig snabbt över hela Frankrike och har nu också nått Montreal i Canada. Nuit Debout-rörelsen började i Paris den 31:e följd av en generalstrejk och massdemonstrationer mot de föreslagna försämringarna i arbetsrätten. Atmosfären påminner nu om en folklig dröm, definierad som ett kraftfullt begär efter framtiden – en fruktansvärt subversiv handling i denna era av fruktan”, skriver Roar Mag.  Och  den har nu alltså även nått Montreal i Canada. Det tar sig, sa pyromanen.

Världen: Det viftades med fredsflaggor, vimplar och banderoller när Finlands fredsförbund kallade till demonstration mot militära bindningar. Trots regnet hade hundratals sökt sig ut på gatorna i Helsingfors att demonstrera i fredens tecken. Det finns en oro för den kapprustning som pågår i världen och för den ökade militära spänningen i Östersjöområdet. Den oron var tydlig bland alla de demonstranter som Finlands Fredsförbund hade sammankallat till demonstration i Helsingfors (YLE)

Världen: CIA har ”av misstag” förstört det enda exemplaret av en rapport om CIA:s tortyr (Revolution News). Alla bevisen undanröjda – shit happens.

Världen: Portugal vill ta emot fler flyktingar, inte färre. När andra EU-länder stänger gränserna så går Portugal mot strömmen. Landet dubblar EU:s kvot av asylsökande och har erbjudit sig att avlasta Sverige med flyktingmottagandet (SVT).

Sverige: Expressen kör just nu en kampanj under rubriken ”Hatet mot svennarna”. Något underlag för ett sådant finns inte, bara lösa anekdoter och nyhetstorka. Men det är nästan övertydligt var detta kommer ifrån – det bruna riksdagspartiet och dess undervegetation. Istället finns det en tacksamhet mot svenskar från invandrare som inte går att ta fel på. Att hata SD-svennar och andra rasister är däremot helt rationellt.


Borås.jpg


Sverige: Emma Lundström i Internationalen frågar ”När kommer upproret till Sverige?” En tv-mast har exploderat i Borås och det har även teorierna bakom upphovet gjort. Det är nu 100 procent säkert att fallet av den drygt 300 meter höga Häglaredsmasten berodde på sabotage. Det finns även risk för att de 100 meter av masten som står kvar, också kan falla.

Jag har ingen aning om vilka som står bakom sabotaget, om det är motstånd som i kampen mot den fria fjälljakten eller bara ett pojkstreck. Ingen människa har kommit till skada, så ”våld” handlar det i vilket fall inte om.

Malmö/Lund: Malmö är landets bästa dejtingstad påstås det. Trevligt! Kärlekens villkor under kapitalismen är annars ganska kärva.

Konsten: Ett fascinerande glaskonstverk.


fröken anna blogspot

Courtesy fröken anna blogspot.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 16 maj, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: