Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #773. Brun energipolitik.

Världen: Tysk polis har gripit 120 demonstranter efter sammandrabbningar vid Vattenfalls skandalösa brunkolsbrytning i Tyskland. Sedan i fredags har 4 000 aktivister protesterat mot Vattenfalls planerade försäljning av en brunkolsgruva vid Welzow i östra Tyskland. Verksamheten har stoppats av demonstrationerna och brytningen står stilla. Cirka 300 svenskar var på plats (AFP/Expr.) De modiga demonstranterna använder icke-våldstaktiker och polisen svarar (självklart) med rå misshandel. Men opinionen växer mot hyckleriet.

– Regeringen måste ta klimatansvar och avveckla Vattenfalls koltillgångar och bygga ut förnybara energikällor, sa aktivisten Peter Hand i ett pressmeddelande från Ung Vänster Skåne.

– Ingenting hade hindrat Vattenfall från att behålla verksamheten och avveckla den, säger Gunnar Lind på Greenpeace.

Sverige: ”Förstår ni denna paradox? Samtidigt som nazister under beskydd av polisen får demonstrera i Borlänge, så begränsas romers protester av polisen i Malmö” skriver Tanvir Mansur i Metro. Nej, ingen begriper detta och polismakten begriper inget alls.

Malmö/Lund: Sydsvenskan frestar med en lång hyllningsartikel tillägnad den islamofobe ”konstnären” Lars Vilks och som vanligt i intervjuer roar han sig med att sparka neråt. En riktig ego boost. Ingenting på den blaskan förvånar längre.

Konsten: Israel gav fascistjuntan i Ukraina 12 poäng i Mellon. Hur Israel kan räknas som en geografisk del av Europa har ingen kunnat förklara hittills. Jag är glad att jag inte ödslade min tid på detta högerspektakel. Och man kan inte tävla i musik.


Ukraina

Susana ”Jamala” Jamaladinova i Globen på lördagen. Courtesy Maja Suslin/TT.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 15 maj, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: