Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #771. Vattenfalls brunkolsskandal.

Världen: Sverige och Marocko har slutit ett avtal om de marockanska gatubarnen i Sverige och deras hemskickande. Först när Sverige beslöt att inte erkänna Västsahara, som sedan länge ockuperas av Marocko, kom förhandlingarna igång. Frågan är om inte Marocko får ut mer av avtalet än Sverige, och att svika en fattig och ockuperad nation som Västsahara är direkt skamligt.

Världen: Brunkolsaffären. I Proschim på fredagen började pingsthelgens aktioner mot brunkolsgruvorna i östra Tyskland. Aktivister från hela Europa hade kommit för att protestera mot kolet och Vattenfalls försäljning.– Sverige säljer inte bara kolet, utan vår själ också, säger operasångaren Samuel Jarrick som kommit med buss från Stockholm (dn.se). Jonas Sjöstedt (v) kommenterar::– Man ger bort kolet till ett skurkföretag utan miljöansvar. Det är ett rejält haveri för regeringens hela miljöpolitik. Ska regeringen ha någon trovärdighet kvar i klimatpolitiken måste man stoppa affären.


Proschim

Från protesterna i Proschim. Foto courtesy Jan Lewenhagen/DN.

 

Sverige: När Miljöpartiets kongress på fredagen öppnade i Karlstad möttes delegaterna av röd färg utanför entrén och flygblad mot Miljöpartiets stöd till Nato och Libyenkriget. Proletären kan avslöja att det är Kommunistiska Partiets avdelning i Karlstad som ligger bakom aktionen. ”Miljöpartiet är ett parti som generellt uppfattas som progressivt, som ett parti med bra värderingar om miljö, fred och rättvisa. Vi ville visa hur deras politik ser ut i praktiken, både i regeringsställning och hur de har röstat tidigare. De stödjer krigspolitiken helt enkelt”.

Sverige: Föreningen Kulturkampanjen planerar för växthus, utegym och basketplan i och med sin ansökan om permanent bygglov för kulturhuset Cyklopen i Stockholm. Något som de rekommenderats av politiker att söka.Kulturhuset Cyklopen i Högdalen har sedan byggstart 2011 haft ett tillfälligt bygglov som löper ut i juni i år. Men i slutet av april skickade Kulturkampanjen in en ansökan om permanent bygglov. Något som kan göra stor skillnad, säger Cyklopens medgrundare och arkitekt Victor Marx (Fria.nu).


Malmö/Lund: Tjejjouren i Lund får över tusen samtal om året. Ensamhet, psykisk ohälsa och våld. Tjejjouren i Lund får över tusen samtal om året från unga kvinnor som behöver stöd. Tjejjouren har nu funnits i 15 år (SDS).

Konsten: Från klassiker till graffiti. Allt från måleri inspirerat av Paul Cézanne till högaktuell graffitikonst och film – det visas på kulturskolans elevutställning i Konsthallen, Tomelilla. I fredags var det vernissage för utställningen (YA).

 

tomelilla

Courtesy Tomelilla konsthall.

2 comments on “Krönika #771. Vattenfalls brunkolsskandal.

 1. Västsahara har aldrig varit ockuperat efter kolonisering 1975. Västra Saharawi är suveräna söder Marocko.

  Gilla

  • Konst & Politik
   16 maj, 2016

   ”Sedan november 1975 ockuperas Västsahara till stora delar av Marocko. Internationella Domstolen i Haag avvisade 1975 Marockos anspråk på Spanska Sahara (Västsahara). Inget land erkänner idag Marockos rätt till Västsahara” skriver Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stsahara) och jag går på det. Leve Polisario!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 14 maj, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: