Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #769. Ingen EUfori.

Världen: Sanders fick 51% (16 delegater) Och Clinton fick 36% (11 delegater) i Virginia i natt.

Världen: Omröstningen om det brittiska EU-medlemskapet skulle kunna leda till en dominoeffekt. Nästan hälften, 45 procent av de som tillfrågats av opinionsföretaget Ipsos Mori i åtta EU-länder, däribland Sverige, vill rösta om sitt lands medlemskap (aktuelltfokus.se). Ingen EUfori där, precis.

Världen: En ny dansk studie visar att personer med ett BMI på över 25, dagens gräns för övervikt, levde längst, skriver svenska Dagens Medicin. Forskarna har följt tre olika grupper av människor och jämfört risken med att dö i förtid med personernas BMI, kroppsmasseindex (SDS). Lagom är bäst och för mycket och för litet skämmer allt, säger ordspråket. Eller ”en lagom tjock man i sina bästa år” som Karlsson på Taket brukade säga.

Sverige: Närmare 70 procent av svenskarna kan tänka sig att betala högre skatt, om man vet säkert att pengarna går till välfärden. Med tanke på att Konjunkturinstitutet flaggat för att det kommer behövas rejäla skattehöjningar för att vi ska kunna klara dagens nivå på skola, vård och omsorg så är det förstås rätt bra. Samtidigt finns det en rad svenskar som inte vill betala skatt över huvud taget, skriver Daniel Swedin i AB. Dessa rika svin blir vi bara av med när det privata kapitalet och de privata produktionsmedlen övergått i hela samhällets ägo. Ingen kapitalflykt eller skattesmitning kan tillåtas och den ska medföra omedelbar expropriation.

Det går att förena identitetspolitik och klasskamp. Musikern Jan Hammarlund: ”Det är oftast borgarna som startar klasskampen genom sin aggressivitet och girighet. Inom vänstern är vi alldeles för snälla och mesiga trots att klasskampen behövs mer än någonsin. Jag är trogen mina socialistiska ideal från 70-talet men i Sverige misstänkliggörs allt vänsterengagemang och kommunism jämställs med nazism. Men socialism och kommunism är legitima politiska rörelser till skillnad från nazismen” (ETC).

Malmö/Lund: Den första kvinnliga professorn i Lund och den första kvinnliga professorn i historia i Sverige, Birgitta Odén, har avlidit 94 år gammal. Hon efterlämnar sonen Mårten, sonhustru, barnbarn och barnbarnsbarn (SDS).

Konsten: ”Konstnären”. Nationalmuseum på Konstakademien, Stockholm 11 februari till 4 september 2016.

 

Bertha

Courtesy Bertha Wegmann, (1846-1926).

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 11 maj, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: