Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #765. Livet leker igen.

Världen: Utrikesminister Margot Wallström (S) varnar för att Sveriges säkerhetspolitik kan domineras av Donald Trump om Sverige går med i Nato. ”Vi vet inte vem som blir amerikansk president i höst”, skriver hon i ett uttalande. ”Den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa”, skriver Wallström:Så låt mig vara tydlig och upprepa det statsministern åtskilliga gånger slagit fast: Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato” (DI).

Världen: Erdogan obstruerar som vanligt. EU:s flyktingavtal med Turkiet är i gungning efter ett nytt utspel av landets enväldige ”president” Erdogan. Enligt nyhetsbyrån AFP vägrar han att ändra landets lagar om mänskliga rättigheter som EU kräver. Nej, några mänskliga rättigheter är förstås främmande för Turkiets diktator, som tidigare uttalat sig smickrande om Hitler och bedriver ett utrotningskrig mot den stora kurdiska minoriteten. Hur kan Sverige ha några diplomatiska förbindelser, Margot?

Sverige: Vi gick direkt från vinter till sommar detta år och naturen har exploderat i tulpanlövsprickning, skir blomning, tjugo grader på dagen och ljuva rödlila skymningar. Jag sitter i shorts under solen i ett hav av rosa tulpaner och löjtnantshjärtan. Livet leker igen.

Malmö/Lund: Öppna Källby camping som ett husvagnsboende för EU-migranter igen. Det föreslår föreningen Hjälp tiggare i Lund.
– Det är möjligt att man kan hitta någonting annat också, kanske skynda på Sankt Hans backar, säger föreningens ordförande Joakim Månsson Bengtsson. (SDS). Föredömligt.

Konsten: Jag hittar två intressanta konstartiklar i dagens tidningar. En om Monica Langwe som är bokkonstnär och med sin högt utvecklade materialkänsla t.o.m. släppts in på Vatikanens bibliotek. Och en om Stadsparaden AB som förpestar stadskärnor med jättelika plastfigurer i en smaklös imitation av offentlig konst. De lokala konstnärerna reagerar naturligtvis. Konsten ska inte tjäna den kommersiella marknadens syften. Den ska tjäna mänskligheten, vilket den i normala fall också gör. Idealet är graffitikonsten som är helt gratis.

monica

Monica Langwe. Foto courtesy kola produktione.

love&peace

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 7 maj, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: