Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #764. Rojava är framtiden.

Världen: ”Arbetarklassen, de unga och de förtryckta behöver liksom under 1917 sina egna oberoende mass­organisationer för att kunna stå emot kapitalismen och kämpa för ett socialistiskt samhälle. De kommer under resans gång att upptäcka att de objektiva villkoren för verklig socialism – inte stalinismens fasansfulla byråkratiska deformation – är enormt mycket mer fördelaktig idag än under den situation som bolsjevikerna ställdes inför 1917. Den enorma utvecklingen av produktivkrafterna i världsskala, samt de moderna kommunikationerna, ger grundvalen för en global systemförändring och för utvecklandet av ett genuint socialistiskt samhälle styrt av och för arbetarklassen”, skriver Offensiv som avslutning på en artikel.

Lägg sen antistatlig direktdemokrati, ekologi och feminism på det så kan det bli riktigt bra. Rojava är ett av våra dagars bästa exempel på hur hela världen skulle kunna se ut.

Sverige: SVT skjuter upp visningen ”på obestämd tid” av dokumentären om ukrainska extremhögerns inflytande över Maidan-protesterna. Det är inte bara fegt utan en följsamhet inför politiska påtryckningar. Svobodas fascistiska militärkupp – som Calle Stropp benämnde ”en demokratisk revolution” och dess tusentals offer får inte avslöjas. Men dokumentären kommer antagligen att visas ändå, i TV4.

Sverige: Folkbildaren Ellen Key (1849-1926) är i ropet igen, skriver Fria. Hennes kontaktnät med dåtidens främsta intellektuella, författare och konstnärer runt om i Europa, bidrog till att många av dem också besökte Sverige. En av dem hon inspirerades av var Peter Kropotkin och hans fredliga anarkism.

Sverige: ”Vårt samhälle gör oss sjuka. Vi är inte gjorda för all stress, press och de hundra miljoner val vi utsätts för, att må bra i dag har blivit ett undantag” säger Jessica Ekman som med en aktuell podd hoppas kunna hjälpa andra som känner likadant (metro.se). Ja, ett sjukt samhällssystem som kapitalismen påverkar individerna och de känsligaste av dem blir sjuka. Ett psykiskt friskare samhälle är möjligt – men för det krävs en social revolution.

Malmö/Lund: Åtta av tio är nöjda med äldreomsorgen i Malmö – och personalen får toppbetyg för sitt bemötande. Det visar den årliga brukarundersökningen som godkändes av kommunstyrelsen på onsdagen Brukarnas toppbetyg får personalen, 95 procent inom hemtjänsten och 92 procent på äldreboendena upplever att de alltid eller oftast får ett bra bemötande av personalen.Ser man på – en bra äldrevård är fullt möjlig.

Konsten: David Svensson. På torsdag är det dags för Skanör Falsterbo Konstdagar igen. För tredje året i rad bjuder Näsets gallerister och utställare på konstupplevelser i form av vernissager, konstnärssamtal och utställningar. I år deltar fler gallerier och utställare än tidigare (SDS).Vi har tidigare skrivit om detta object trouvé-verk , 400 pressglaskupor, men här är ett nytt foto.

 

David Svensson

Old World Rise Again. Courtesy David Svensson.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 6 maj, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: