Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #761. Territorial Pissing.

Världen: Frauke Petry från tyska högerpopulistiska partiet AfD anser att gränsvakter ska skjuta skarpt mot flyktingar som försöker ta sig in i BRD (DN). Det vill säga exakt vad BRD förr skarpt kritiserade DDR för.

Sverige: Sverigedemokraterna går bakåt i opinionen för fjärde månaden i rad och backar med nästan en procentenhet sedan förra mätningen enligt Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av resultaten från flera opinionsinstitut den senaste månaden som Novus Opinion gör för Ekot.

Malmö/Lund: Jan Guillou skriver i sin senaste krönika att Per T Ohlsson i Sydsvenskan ”är skarpsinnig”. Kan bara betyda att Guillou inte är det heller.

Konsten: Magnus Gustafsson, Nug.

Om en kulturminister blir rasande och utbrister ”Det här är inte konst!” då vet man att det definitivt är konst och att konstnärens karriär just fått en PowerBoost. Det var precis vad som hände graffitikonstnären Nug alias Magnus Gustafsson när han visade sitt omstridda verk ”Territorial pissing” på konstmässan Market i februari 2009, skriver Tidningen Kulturens Mathias Jansson i en recension av Hynek Pallas nya bok ”Nug”.

När jag såg den skandalösa och mycket roliga videon som numera säljs för fantasibelopp var den helt ny. En svartklädd och maskerad vettvilling går bärsärkargång i en tunnelbanevagn med svart spray och när hela vagnen är totalbombad och tåget stannar in kastar han sig brutalt huvudstupa genom en fönsterruta i tåget och landar vigt på perrongen i ett moln av glassplitter där  han omedelbart fortsätter att spraya lika aggressivt på kaklet tills han  försvinner ur bilden. Det är en sorts pastisch på samhällets mer primitiva föreställningar om graffitimålaren: att det skulle handla om en galning som ”pinkar in revir”.

Men Janssons jämförelse med Jean-Michel Basquiat, den svarte nyexpressionisten i USA som under en hektisk tioårsperiod blev konstvärldens och Andy Warhols älskling och dog ung och utbränd av kommersiell hets och heroin, den tycker jag haltar en aning. Basquiat var inte graffitimålare även om han klottrade samo (same old shit) en kort period utan snarare mycket medveten modernist.

Jag tror inte att jag valde graffitin, utan att det var graffitin som valde mig. Och att använda andra material ger inte samma fysiska upplevelse. Att ha blivit kallad ’en av Sveriges värsta klottrare’ tar jag som en komplimang!” säger Nug.

Vilket håll Nugs utveckling kommer att gå vet vi inte än, men vi får hoppas den skiljer sig från Basquiats.

 

nug

Courtesy Hynek Pallas.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: