Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #745. Graffitikonsten och graffitiforskningen allt mer accepterad i samhället.

 

Mest positiva nyheter blir det idag för omväxlings skull. Och våren är på väg, äntligen!

Världen: En bild med en bebis med järnrör som försvarar sin familj mot polisen har blivit viral. Det ska böjas i tid…!

Sverige: Riksdagen debatterar Panamaläckan.

Panamaläckan med uppgifter om hundratusentals brevlådeföretag och misstänkt skatteflykt får riksdagen att hålla en aktuell debatt om internationell skatteflykt och svenska bankers agerande (VK).

Malmö/Lund: Sture Johannesson får kulturpris.

Konstnären Sture Johannesson, sångerskan Mimi Terris och serietecknaren Julia Hansen är tre av de tolv kulturutövare i Malmö som tilldelas stadens kulturstipendium. I maj varje år delas Malmö stads kulturstipendium ut till tolv olika kulturutövare. Två av dem får stipendiet för värdefulla insatser och i år går det till konstnären Sture Johannesson och ABF:s Lotta Holmberg. Sture Johannesson får stipendiet för att han ”bidragit till Malmös konstliv med ett inspirerande konstnärskap präglat av konstens förmåga och roll att utmana etablerade gränser, vilket även skapat internationellt intresse”(SDS). Det var Sture som satte Lunds konsthall på kartan 1969 och var allra först i Sverige med digital konst.

Johannesson

Konsten: Graffitikonsten allt mer accepterad i samhället.

I Åmål intervjuas graffitimålaren Daniel Larsson av NWT. Vad är det du gillar med gatukonst och graffiti? – Att det sker ute i det offentliga rummet. Man sätter färg och form på stadsmiljön och gör så att det blir mer liv. Fler och fler städer väljer att öronmärka speciella murar, väggar eller hela byggnader för gatukonstnärer. Även Åmåls kommun beslutade i fjol att införskaffa en graffitivägg, men mycket arbete återstår innan sprayburkarna kan börja skakas. Projektet drivs inom ramen för Makerspace och har än så länge bara resulterat i två möten.(NWT). Och i Jönköping har Björn Jonsson disputerat på avhandlingens ”Graffitins spänningsfält. En studie av graffitikultur och interventioner på en lokal arena.”Mer nyanserad debatt om graffiti kan öppna för nya lösningar i subkulturens spår”, menar han.

Detta är nu den fjärde svenska doktorsavhandlingen om graffiti efter”Swedish Graffiti”,  ”The G-word” och ”The Street-Art World”.  Min avhandling  ”Den Spraymålade Bilden ” (1996) var först, och det är mycket roligt att den fått efterföljare.  Fem avhandlingar på relativt kort tid är imponerande. Svensk graffitiforskning lever och utvecklas!

 

DanielCourtesy Daniel Larsson.

Boktips:

1) Abdullah Öcalan: Kvinnans revolution. Övers. Ludvig Köhler. Rojavakommittéerna 2016. (Recenserad av Kajsa Ekis-Ekman i AB).

2) Erik Westergren: Handbok för arbetsskygga /Magnus Stjärnelius: Strategier i näringslivet, 2005 (Dubbelbok).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: