Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #729. Det perfekta brottet.

Världen: Neurolog varnar: undvik att titta på Ted Cruz.

Det är nu vetenskapligt bevisat: Du mår dåligt av att titta på republikanske presidentaspiranten Ted Cruz’ ansikte påstår en neurolog. Cruz’ mimik är så motsägelsefull att det skapar obehag (AB).

Sverige: Katastrofdåligt för Ebba Busch-Thor.

I går presenterade Demoskop nya katastrofsiffror och enligt DN/Ipsos skulle fyra av tio KD-väljare från 2014 inte rösta på partiet om det var val i dag.

Malmö/Lund: En arabisk skola i Malmö antändes på lördag kväll.

Polisen misstänker att branden var anlagd. Larmet kom vid 23-tiden i går kväll då en polis som befann sig i Jägersroområdet slog larm. Polisen såg också en bil lämna området. Senare under natten sköt en polispatrull mot bilen då den var nära att köra över en polis. Polisen hade då försökt stoppa bilen. Skolan brann kraftigt under natten (YLE).

Detta är pogromer och inget annat. De systematiska nedbränningarna av asylboenden – och nu en skola.

Konsten: Han van Meegeren.

Nedan mästerförfalskaren Han van Meegeren (1889-1947) som levde ett lyxliv utan like på sina tavlor innan han slutligen avslöjades. Vermeer var hans favorit att kopiera. Det gäller inte bara att kunna måla, man måste också ha historiskt korrekt pigment, bindemedel och duk, kunna imitera all sorts patina, slitage och sprickbildning (Meegeren bakade målningarna i ugn) och kunna lura de avancerade kemisk-tekniska undersökningsmetoder som används vid fall av konstförfalskning.

Stilmässigt klarade han att imitera renässenskonstnärer och andra mycket bra, men just de äldre målerimaterialen blev problematiska att få tag på. Han avslöjades till sist för att ha tvingats använda syntetisk harts, en sorts bakelit, i brist på bättre. Och bakelit (tänk grammofonskivor) fanns ju knappast på 15-1600-talet.

Återstår då den intressanta frågan: Var van Meegeren konstnär? Även erkända konstnärer har haft kriminella episoder. Och var hans målningar konst? ”Konst görs av konst” brukar man ju säga, och plagiat är legio i konstvärlden trots kravet på originalitet.  Okonst bör det nog heta här, men en förb-t skicklig sådan!

 

van Meegeren

Van Meegeren i arbete med en förfalskning av Vermeer, i rättssalen.


Här är en rolig och intressant artikel om konstförfalskning, i svd.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: