Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #725. Vad gör dom på banken efter 15.00?

Världen: Putins egen armé.

Rysslands president Vladimir Putin upprättar ett nytt nationalgarde. Den nya armén ska bland annat ingripa mot icke tillståndsgivna demonstrationer (AB).

Också i Sverige finns den möjligheten efter att Reinfeldt återinförde lagen om militärens samarbete med polisen, en lag som avskaffades efter skotten i Ådalen 1931. Det ryska Putinstyrda nationalgardet kan närmast jämföras med Nationella Insatsstyrkan men blir betydligt större. Behövs nog om man ska skjuta arbetare.

Sverige: Vad dom gör på banken efter 15.00.

Vi behöver en bank ”där man kan spara tryggt, låna utan ocker och rådas utan ljug. En bank som överhuvudtaget inte befattar sig med olagligheter och äventyrligheter. Varför ska man tjäna pengar på bankkunder? Varför måste en bank gå med vinst? Varför är banker alls börsnoterade? En schyst vinstfri bank skulle vara verklig valfrihet”, skriver Pia Bergström i AB.

Det låter som en dröm. Och Johan Ehrenberg uppmanar Nordeas kunder att ta ut sina pengar därifrån och sätta in dom på JAK eller motsvarande alternativbanker.

Jag var själv på ”banken” idag (den byter namn så ofta att jag inte vet vad den heter just nu) och nu har man börjat ta betalt för uttag – 100-300 kronor per gång. Insättningar är det däremot ingen avgift på…men om man tar ut pengar i automaten borde man väl komma undan? Nej, det kostar 10:- per gång. De s.k. kunderna ska tvingas att avstå från att använda kontanter och framförallt, banken ska gå med vinst så man kan dela ut feta bonusar.

Sverige: Nya ord.

Nina Lekander har berikat svenska språket med två nya ord: ”fittifiera” och ”missuppfittas” (ETC) – ord som länge fittats.

Malmö/Lund: SD:s kamp mot nyanländas bostäder.

Ett beslut av Malmö stads rödgröna ledning om modulbostäder till nyanlända kritiseras kraftigt av SD-politikern Anders Olin (Samtiden).Vill SD skapa fler hemlösa? Bara om dom inte är svenska.

Konsten: Imago Mundi.

Carolina Söderholm skriver om Benettons minityrkonstsamling Imago Mundi: ”Kanske förmår projektet ändå detta: att genom konsten ge en skymt av de oräkneliga inre och yttre världar som i varje ögonblick existerar parallellt”. Hela Imago Mundis konstsamling kan ses på www.imagomundiart.com Synd bara att Benettons styrkande av sitt varumärke är upphovet och att konstnärerna inte får betalt – som vanligt blir dom exploaterade.

khalzan_luvsandanzan_front_0

Courtesy Khalzan Luvsandanzan: River of Steppe 2013, Mongolia

 

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 7 april, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: